Олег Ляшко, фракція «Радикальна партія»:

— Думаю, всі звернули увагу на страшну новину — затримання терористами на нашому Донбасі підлітків, яких окупанти звинувачують у диверсійній діяльності. Їх затримали лише за те, що вони люблять Україну. Їх звинувачують у вчиненні диверсійних актів. Те, що роблять терористи, затримуючи дітей, це варварство, нецивілізовані, нелюдські відносини. Хочу, щоб уся країна знала прізвища цих дітей: Богдан Ковальчук, Арсеній Булавін, Владислав Пазушко, Денис Хмеленко, Ярослав Миронов, Максим Солодовников, Денис Коваль. Радикальна партія вітає зусилля правоохоронних органів та Президента, спрямовані на звільнення заручників. Але окремо хочемо привернути увагу до цього кричущого факту — тримання в заручниках дітей. Прошу Президента на максимально високих рівнях, будь-яких переговорах порушувати питання звільнення цих українських дітей.

Олександр Вілкул, фракція «Опозиційний блок»:

— Ніде такого немає, щоб бюджет обговорювався на кожній кухні. Люди ненавидять цю владу і бояться кожного її наступного кроку. Адже життя стає дедалі гіршим. Приклад цього — бюджет геноциду на 2017 рік. Ви кажете — це чесний бюджет. Можливо, для ваших гаманців він і чесний, але не для мільйонів українців. Мінімальна зарплата в 60 доларів США — найнижча у Європі. У 2013 році вона була більша у понад три рази. Основа цього бюджету — не підтримка людей і розвиток економіки, а таємні перемовини уряду з МВФ. Ми за міжнародне співробітництво, але наслідком цього не повинно бути підвищення пенсійного віку, зростання тарифів і цін. Ми також проти того, щоб уряд забрав в українців землю і створив механізм її продажу.

Максим Бурбак, фракція «Народний фронт»:

— Ми повинні відреагувати на фарс, який відбувався останніми вихідними — вибори до так званої Державної думи Росії. Депутати з «Народного фронту» зареєстрували проект постанови № 5135 «Про заяву Верховної Ради з приводу невизнання Україною легітимності виборів до Державної думи Федеральних Зборів Російської Федерації сьомого скликання, їх результатів та правових наслідків, і відповідно, складу, повноважень, актів та рішень Державної думи Федеральних Зборів Російської Федерації сьомого скликання». Ці вибори відразу стали незаконними, бо проводились на території анексованого Криму — території української держави. Відповідно до нашої постанови, Верховна Рада не визнає легітимність Держдуми та ці вибори. Вибори нікчемні як з політичної, так і з міжнародно-правової точки зору. Ми не визнаємо цього політичного фарсу та закликаємо весь світ не визнавати результати цього волевиявлення. Закликаємо Президента порушити це питання на Генасамблеї ООН.

Євген Рибчинський, група «Воля народу»:

— Нинішня осінь буде дуже й дуже гарячою. Вона знаменується кількома важливими, насамперед, міжнародними подіями: вибори в Держдуму і завершення перегонів у США. Російська Федерація вже нині робить фатальну помилку, проводячи вибори в нашому українському анексованому Криму. Вона також намагається вплинути на волевиявлення і в США. Притиснута економічними санкціями до стіни Імперія зла намагається йти ва-банк. Так, в Україні вона використовує не лише свій широкий військовий потенціал, а й неймовірний потенціал своєї агентурної мережі, яка спирається зокрема і на політиків, і на журналістів, і на громадських діячів також. 

...Зовнішній ворог змусив український народ об’єднатися. Але внутрішні вороги намагаються нас знову роз’єднати. Їх основна мета — зневіра народу, дискредитація авторитетів, глибока внутрішня криза та дестабілізація у державі.

Ігор Гринів, фракція «Блок Петра Порошенка»:

— Цього тижня на погоджувальній раді ми вирішили розглянути важливі організаційні питання. Закликаю всіх звернути увагу — маємо загрозливу ситуацію. Із 28 комітетів Верховної Ради, сім — не мають голів. А це рівно чверть. Із 422 народних депутатів — 22 не входить до жодного комітету. Десять із них — члени нашої фракції. Минув рік, як наші колеги Григорій Шверк та Владислав Севрюков написали заяви про входження до Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики. Досі питання не розглянуте, і вони не можуть повноцінно працювати. Ще одна шокуюча цифра — 50 відсотків засідань комітетів не відбуваються через відсутність кворуму. Треба зупинятися в демагогії і в популізмі. Ми і цей уряд віддаємо борги, створені попереднім урядом. Уперше з’являється можливість частину цих боргів віддати. У цьому бюджеті на 30 відсотків піднімаються зарплати вчителів, на 20 — лікарів, на 15 відсотків збільшуються зарплати на оборону.

Олександр Біловол, група «Відродження»:

— Хочу, щоб ми привітали наших паралімпійців, які зайняли третє місце в світовому рейтингу і 117 разів піднімали прапор нашої країни. Думаю, урядові та Верховній Раді варто звернути увагу на цих патріотів України і підтримати їх матеріально. Минулого тижня вся група партії «Відродження», яка налічує 23 депутати, працювала на своїх мажоритарних округах. Люди хочуть розуміти, чого чекати у 2017 році. Чи зможуть вони платити за тарифами, коли розпочнеться опалювальний сезон? Чи проіндексують зарплати та пенсії? Чи будуть ліки в лікарнях... але головне — чи зможуть їхні діти ходити в школи? Маємо принципові умови до бюджету на наступний рік — збільшення соціальних стандартів — відповідно до показників темпу інфляції протягом двох останніх років. Для цього стандарти мають зрости щонайменше вдвічі, а прожитковий мінімум має становити 2709 грн. Маємо також звернути увагу на стовідсоткове фінансування сфер освіти та науки.

Олег Березюк, фракція «Самопоміч»:

— Учора на погоджувальній раді один із керівників груп зауважив, що нам необхідно прийняти кілька законів для вирішення Мінських угод. Це документи про здачу української суверенності та самостійності? На виконання цих угод нам необхідно прийняти тільки один закон — про окуповані території. Інше питання — бюджет. Ми глибоко вивчаємо кожну його цифру. Є важливі зауваження щодо частини надходжень. Ніхто не займається митницями — ця діра забирає ще один кошторис, або й не один. Випадок із «Трансгазом» став знаком, що відбуваються махінації, які механізмом ручного управління забирають із бюджету ще десятки мільйонів доларів. Ми повинні знижувати податкову базу для того, щоб зарплати були білими, а надходження до місцевих бюджетів зростали. Видатки на армію необхідно збільшувати, але без цивільного контролю в парламенті — це викидання грошей на вітер. Важливим залишається й питання політичного переслідування. Ситуація зі сміттєпереробним заводом у Львові — яскравий приклад.

Юлія Тимошенко, фракція «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»:

— Із 2013 року валовий внутрішній продукт держави в валютному обчисленні зменшився у 1,9 відсотка. Видатки на медицину скоротилися в 2,75 разу, на освіту виділяють менше в 2,6 разу, на культуру — в 2,4 тощо. Фактично, маємо не оприлюднену стратегію зі знищення держави. І запропонований бюджет, і пропозиції нашого уряду МВФ для збалансування фінансів — це по-суті стратегія ліквідації незалежної України та її нації. Все вписується в цю стратегію. Наприклад, нині готується масштабний продаж сільськогосподарської землі. У бюджеті зачищається вся пільгова система для фермерських господарств і малих аграрних підприємств. У аграріїв вилучать 30 мільярдів гривень, вони втратять землю і можливість її обробляти. Водночас децентралізація позбавляє села і міста ключового бюджетоутворюючого податку — на доходи фізичних осіб. Прошу міжфракційну команду зробити негайний незалежний аналіз бюджету. Ми маємо право звернутися до Рахункової палати, треба використати цю можливість. Вимагаємо також оприлюднення меморандуму з МВФ.