Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, заступник голови комітету з питань європейської інтеграції Марія Іонова та депутати Європарламенту — члени Парламентського комітету асоціації між Україною та ЄС побували на сході України.


Як зазначила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, візит депутатів Європарламенту — членів Парламентського комітету асоціації між Україною та ЄС готувався ще з травня. Євродепутати самі висловили бажання відвідати не лише Київ, а й схід України. Однак, за словами Ірини Геращенко, Президент Європарламенту і всі голови політичних груп та фракцій прийняли рішення обмежити офіційну програму візиту євродепутатів в Україну тільки Києвом через безпекову ситуацію. «Офіційна програма була затверджена з Європарламентом. І ось, за два дні до початку Парламентського комітету асоціації, українська сторона отримала офіційного листа, що Президент Європарламенту і всі голови політичних груп та фракцій обговорювали майбутній візит делегації своїх депутатів в Україну і прийняли рішення обмежити офіційну програму тільки Києвом через безпекову ситуацію», — прокоментувала Ірина Геращенко.


Перший заступник Голови Верховної Ради України наголосила, що не дозволялося їхати перекладачам і жодному співробітнику Європарламенту, а депутатам рекомендували обмежити офіційний візит лише Києвом. Проте, як зазначила Ірина Геращенко, троє євродепутатів усе ж вирішили вирушити на схід України, щоб на власні очі побачити ситуацію на Донбасі. Це Ребекка Хармс, Міхал Боні та Яромір Штетіна.


Перший заступник Голови Верховної Ради України повідомила, що делегація розпочала поїздку з міста Дніпра. «Наш візит розпочався з Дніпра, з лікарні імені Мечникова. За два роки тут урятували дві тисячі наших солдатів. І сьогодні реанімація забита дуже тяжкими пораненими — з Авдіївки, промзони, з інших населених пунктів. Усіх їх доставлено після чергового проголошення режиму тиші, вже у вересні. Режим тиші щодня порушується бойовиками. Європейські колеги були шоковані характером побачених ран, відірваними кінцівками, складеними наново ногами, зашитими тілами зовсім юних хлопців, майже дітей...» — наголосила Ірина Геращенко.


Враховуючи обмеження офіційної програми лише Києвом, Ірина Геращенко зазначила, що «в нас є великі питання до наших європейських колег: а як же ви наполягаєте на проведенні виборів на територіях, де вашим співробітникам небезпечно перебувати навіть годину? А як там перебуватимуть спостерігачі, мовчу вже про безпеку виборчих дільниць... і взагалі, РФ же гарантувала режим тиші... Там живуть тисячі українців — хто подбає про їхню безпеку?... Очевидно, що це подвійні стандарти, і ми будемо говорити про це на кожній міжнародній зустрічі».


Під час поїздки українські парламентарії та представники Європарламенту відвідали КПВВ у Мар’їнці, Краматорськ та інші населені пункти.


Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.

 

Поранений боєць АТО у палаті одного з відділень лікарні.

 

Українські парламентарії та їхні європейські колеги разом із лікарями Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. Мечникова.

Фото Іryna Gerashchenko/Facebook.