«Російська збройна агресія змусила майже 1,8 мільйона українців шукати нового дому в межах країни. Через це Україна опинилася серед першого десятка держав із найбільшою кількістю переміщеного населення», — сказав Президент України Петро Порошенко в США під час виступу на засіданні високого рівня Генасамблеї ООН на тему біженців та мігрантів. За його словами, зовнішня агресія та спонсорований тероризм є ворогами людства в багатьох куточках нашого світу.

«Ця глобальна криза вимагає від нас спільної відповідальності та скоординованих зусиль, — зауважив глава держави. — Тому сьогодні я б хотів висловити свою солідарність з тими, хто, проти своєї волі, був змушений покинути рідні домівки». П. Порошенко закликав якнайскоріше розробити міжнародний механізм відповідальності, а також міжнародні зобов’язуючі рамки для захисту прав внутрішньо переміщених осіб.

Під час виступу на засіданні високого рівня Генасамблеї ООН український Президент зазначив, що всі зусилля світового співтовариства будуть марні, якщо не усунути першо-причини проблеми. «Ми не маємо права закривати очі на бомбардування Росією цивільних об’єктів у сирійському Алеппо чи на українському Донбасі. Йдеться не лише про дотримання гуманітарних принципів», — цитує П. Порошенка його прес-служба. Як відзначив Президент, необхідно покласти відповідальність на країну, яка порушує міжнародне право та фундаментальні свободи, в результаті чого цивільне населення змушене покидати свої домівки.

Глава держави наголосив, що українська влада послідовно демонструє відданість необхідності забезпечення належного захисту переміщених осіб, розроблено та запроваджено відповідні рамки з тим, щоб гарантувати їм соціальний захист, забезпечити доступ до системи охорони здоров’я, освіти, працевлаштування.

У рамках поїздки П. Порошенко також провів переговори з кандидатом у Президенти США Гілларі Клінтон (на знімку). Співрозмовники погодилися, що в протистоянні російській агресії важливим є зміцнення трансатлантичної єдності й солідарності з Україною. Було також відзначено дієвість санкційної політики проти РФ. Г. Клінтон наголосила, що за останній час Україна досягла важливого прогресу в здійсненні реформ, і висловила свою підтримку щодо їх продовження.

Окрім того, Президент у Нью-Йорку зустрівся з представниками бізнесу США. Під час перемовин він зазначив, що інвестори відкривають для себе український ринок і користуються наявними можливостями для розвитку своїх виробництв у нашій державі. «Зараз правильний час і місце для інвестування в Україну», — наголосив П. Порошенко.

У рамках візиту до США, який завершується сьогодні, український Президент також провів перемовини із Еміром Держави Катар Шейхом Тамімом бін Хамадом Аль Тані та представниками єврейських організацій США.

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).