Сьогодні в столиці Білорусі відбудеться планове засідання Тристоронньої контактної групи з мирного врегулюванню ситуації на Донбасі. Головні теми для обговорення, які анонсували раніше, — відведення військ від лінії розмежування і звільнення заручників. Крім того, у рамках мінського формату міністри енергетики України та РФ мають обговорити питання енергопостачання Донбасу.


А вчора робота проводилася у підгрупах, зокрема, у підгрупі з безпеки. Водночас на брифінгу в Маріуполі заступник голови СММ ОБСЄ Александр Хуг розповів про те, як напередодні на зустрічі з ватажком «ДНР» Захарченком нагадав йому, що більшість обмежень із доступом міжнародних спостерігачів стаються на території, підконтрольній бойовикам. Питання про безпеку верифікаторів і їх безперешкодний доступ по обидва боки лінії розмежування в зоні воєнного конфлікту на сході нашої країни постійно порушується за столом переговорів. Однак досі конструктивного його рішення немає. Як немає й варіантів дієвих механізмів контролю над україно-російським кордоном. Раніше Перший заступник Голови Верховної Ради України, наш представник у Тристоронній контактній групі Ірина Геращенко заявила, що українська сторона пропонує створити ще одну, п’яту, підгрупу, яка б займалася цим питанням. За її словами, без встановлення контролю Києвом над державним кордоном Україна в безпеці не буде.


Через відкриті ділянки кордону Росія продовжує гнати на нашу територію свої «гумконвої», військову техніку й живу силу. Так, наша розвідка зафіксувала чергові факти прибуття російських військовослужбовців до Новоазовська. Про це вчора повідомило ГУР МОУ.


Доки переговорники в Мінську намагаються мирно врегулювати ситуацію на Донбасі, бойовики продовжують порушувати нібито встановлений з 1 вересня режим тиші. За даними штабу АТО на 20.09, за добу гібридні формування 22 рази відкривали вогонь по позиціях українських сил. У районі Новозванівки був бій. «З огляду на заходи, які тривають у військових частинах окупаційних військ, можна зробити висновок, що основний наголос супротивник робить на посиленні підрозділів першого ешелону, вдосконалюючи систему фортифікаційного облаштування позицій і оборонних рубежів», — повідомляє прес-центр АТО.


Тим часом ФСБ РФ, схоже, продовжує зачищення «відпрацьованого матеріалу». У понеділок з’явилася інформація про те, що ватажка бойовиків «Оплоту» Євгена Жиліна вбито у підмосковному ресторані. Слідчий комітет Росії як основні версії злочину розглядає комерційну діяльність убитого й «особисту ворожнечу». А от на думку координатора групи «ІС», народного депутат України Дмитра Тимчука, вбивство лідера терористичної організації нагадує операцію ФСБ з усунення важливого свідка.


«Жилін став витратним матеріалом — він виконав свою функцію. Причому виконав він її дуже давно. На момент подій на Донбасі структура «Оплот» була не просто самодостатньою, її тривалий час підтримували, фінансували й управляли нею з боку ФСБ. Тепер Жилін став не потрібний. Але якби він почав говорити, тим паче, якби його вивезли або якимось чином він потрапив на територію України — це був би дуже серйозний козир у руках українського правосуддя — показати механізм, як готувалася й здійснювалася гібридна війна, агресія Росії проти України. Тому він був абсолютно непотрібним свідком для росіян», — вважає Тимчук.


Утім, на думку деяких експертів, ватажок «Оплоту», який виступив антисилою Євромайдану й у Харкові позиціонував себе вже як новий політик, надто багато знав і про владу регіону, який не здався «русскому миру»...