Національне антикорупційне бюро України завершило перевірку законності коштів, отриманих народним депутатом України Сергієм Лещенком для придбання елітної квартири в центрі Києва, і не знайшло ознак кримінального правопорушення. Однак до депутата ще є чимало запитань.

Антикорупційне бюро підтвердило, що кошти для придбання нерухомості було отримано з кількох джерел. НАБУ також визнало, що від 1998 року «народний депутат міг накопичити достатньо коштів для придбання житла».

«Ураховуючи результати аналізу згаданих джерел, підстави розпочинати розслідування за статтею 368-2 Кримінального кодексу України («Незаконне збагачення») відсутні, оскільки народний депутат надав інформацію, яка підтверджує законність підстав набуття активу — квартири», — йдеться у висновку НАБУ.

Водночас під час перевірки НАБУ виявило декілька «суперечливих моментів». Зокрема, те, що в декларації за 2013—2015 роки С. Лещенко вказував, що за місцем проживання мешкає один, тоді як за цією ж адресою зареєстрована і його мати. Однак він не вказав у деклараціях відомості про вклади в банках його матері, що може кваліфікуватися як адміністративне правопорушення (ч. 3 ст. 172-6 КУпАП «Порушення вимог фінансового контролю»). Окрім того, в отриманні безпроцентної позики Сергієм Лещенком, за висновком НАБУ, можуть вбачатись ознаки складу адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 172-5 КУпАП («Порушення встановлених законом обмежень щодо одержання дарунків»). Адже безпроцентна позика наразі не є загальнодоступною, а найнижчим орієнтиром для кредитних ставок є облікова ставка НБУ (15 відсотків — з 16.09.2016 р.).

«Ураховуючи ці спірні моменти, НАБУ скерує матеріали перевірки до НАЗК із проханням дати роз’яснення та оцінку цим фактам», — підсумували в НАБУ. Хоча складання протоколів про адміністративні правопорушення є повноваженнями НАЗК (Національного агентства із запобігання корупції).

У свою чергу народний депутат України Сергій Лещенко, коментуючи перевірки та висновки НАБУ, заявив, що відбувається «контрреволюція проти антикорупціонерів» і що за ним та за іншими «антикорупціонерами» ведуться незаконні стеження та прослуховування. «Я чистий перед законом і буду далі продовжувати свою боротьбу», — сказав він на брифінгу. С. Лещенко стверджував, що «викид інформації» щодо купівлі ним квартири відбувся за декілька годин після укладання угоди, звинувативши у тому людей із близького оточення Президента України. «Готують ґрунт для подальших атак, бо на кону — мільярди, які крадуться з держбюджету», — сказав С. Лещенко. Парламентарій подякував НАБУ за оперативну перевірку і заявив: «Жодних злочинів не знайдено, незаконного збагачення не виявлено. Щодо суперечливих моментів — крапку в них поставлять НАЗК і суд».

Тим часом у НАБУ заявили, що займуться перевіркою ще одного гучного скандалу — придбання квартири в центрі столиці народним депутатом України Світланою Заліщук начебто за кошти її цивільного чоловіка, шведського дипломата. «Ми також дамо оцінку цьому факту і перевіримо», — сказав директор НАБУ Артем Ситник.