Першу в Україні енергоефективний навчальний заклад запрацював у Херсоні завдяки фінським друзям

 

 Інвестиції для економії


Херсонські дітлахи відтепер ходять на уроки до... фінської школи. Хоча в далеку північну країну для цього їхати зовсім не потрібно. Її уряд просто подарував будівлю громаді приміського селища Антонівка, що під Херсоном. Секції модульної споруди зібрали безпосередньо у Фінляндії, потім перевезли на місце 22 фурами і змонтували там. Загалом у реалізації проекту взяли участь 12 компаній, підприємств та організацій — фінських і українських. Причому уряд держави-партнера надав на виготовлення та складання навчального корпусу на 210 місць як гуманітарну допомогу 2 мільйони 430 тисяч євро. А міська рада Херсона сплатила 3,5 мільйона гривень на меблі, будівництво фундаменту, підведення до споруди необхідних комунікацій.


Новий корпус початкової школи Антонівці був потрібен, наче повітря. Адже місця дітлахам у старій будівлі тутешньої ЗОШ №21 уже давно було обмаль. Але народ Фінляндії презентував їм не просто дах над головою, а наочний зразок того, яким є енергоощадний навчальний заклад. Подарований модуль є зеленим як у прямому (оскільки пофарбований у цей колір), так і переносному сенсі цього слова! Його стіни виготовлені зі спеціально обробленої деревини, і дерево використовується у внутрішньому оздобленні коридорів та сходів. Природний матеріал сам по собі тримає тепло краще, ніж силікатна цегла, з якої у нас зводили школи ще з часів Союзу.


Проте деревиною будівничі не обмежилися. У корпусі працює надсучасна система рекуперації (циркуляції) повітря, завдяки якій у спеку в класах прохолодно, а в холоди — тепло. А всі потреби навчального закладу в енергії відтепер забезпечує «поле» сонячних панелей на даху. Завдяки енергоощадним технологіям витрати на експлуатацію модуля площею у 1200 квадратних метрів не перевищуватимуть вартості утримання звичайного приватного будинку в 400 «квадратів».


— Швидкість монтажу, яку продемонстрували фіни, педагогам здалася фантастикою. Навчальний корпус був повністю готовий до експлуатації уже за півроку після того, як під нього заклали фундамент! — у захваті директор Антонівської ЗОШ №21 Галина Лугова. — Однак найбільше тішить, що наша школа тепер справді стала енергонезалежною. Адже потужності міні-геліоелектростанції на даху повністю вистачатиме на обігрів та освітлення не тільки нового, а й старого навчальних корпусів. Тягар немалих фінансових витрат на це з міського бюджету знято остаточно й безповоротно.


Знаковий проект


Іноземні партнери також вважають проект знаковим. Недарма на відкриття «зеленої» школи до Антонівки прибула велика представницька делегація на чолі з міністром зовнішньої торгівлі та розвитку Фінляндії паном Каєм Мюкканеном і послом Фінляндії в Україні паном Юхою Віртаненом.


— Долі України і Фінляндії багато в чому схожі. Після Другої світової війни нам також довелося шукати нові домівки для чи не третини населення країни, яке раніше мешкало в Карелії. Тепер Фінляндія допомагає Україні вирішувати проблеми вимушених переселенців зі сходу. Зокрема, їхні діти навчаються і в школі в Антонівці, — зазначив пан міністр. — Не в останню чергу саме через це ми вважаємо будівництво «зеленої» школи прикладом правильної співпраці між Фінляндією та Україною. А загалом протягом останніх двох років наша держава вклала в різноманітні проекти в Україні близько 24 мільйонів євро.


Тож відтепер навіть для антонівської малечі європейське партнерство перестане бути якимось незрозумілим поняттям. Адже хлопчикам і дівчаткам до нього можна доторкнутися, і щодня користуватися його вигодами. Відтак і перший урок у зеленій школі став для них уроком дружби двох країн та народів, котрі хочуть жити в мирі та злагоді в об’єднаній Європі.


Херсон.

 

Для директора ЗОШ №21 Галини Лугової відкриття нового корпусу — мрія, що здійснилася.

 

Школярі за модуль  віддячили танцями.


Фото автора.