Україна отримає один мільярд доларів кредитних гарантій від США. Про це Президент України Петро Порошенко домовився під час зустрічі з Віце-президентом Сполучених Штатів Америки Джозефом Байденом у рамках участі в 71-й сесії Генеральної Асамблеї ООН. Співрозмовники також обговорили ситуацію на Донбасі та виконання Мінських домовленостей. П. Порошенко подякував Вашингтону за посилення санкцій проти РФ. Було домовлено активізувати дипломатичні зусилля для припинення російської агресії проти України. Окрім того, український Президент відзначив важливість надання нашій державі третього траншу МВФ і наголосив на рішучості продовжувати реформи.

 

Під час візиту до США П. Порошенко провів низку двосторонніх зустрічей із лідерами країн, повідомляє прес-служба глави держави.


Зокрема, відбулися перемовини із Президентом Турецької Республіки Реджепом Таїпом Ердоганом. Турецький лідер наголосив, що відновлення діалогу з Москвою не вплине на позицію Анкари щодо невизнання анексії Криму і засудження порушення прав кримських татар. Він зазначив, що Туреччина й надалі надаватиме Україні підтримку в питанні відновлення суверенітету та територіальної цілісності нашої держави як у двосторонньому, так і багатосторонньому вимірах. Співрозмовники домовилися про проведення найближчим часом українсько-турецької робочої групи з питань енергетики.


Під час зустрічі з Президентом Латвії Раймондсом Вейонісом П. Порошенко звернувся до нього з проханням сприяти розслідуванню українськими правоохоронними органами справ щодо представників колишньої влади та поверненню до України конфіскованих латвійським урядом грошей. Глава держави подякував Латвії за послідовну підтримку надання українцям безвізового режиму, а також — політики санкцій щодо Росії.


Уперше за останні 16 років відбулася зустріч президентів України та Аргентини. Маурісіо Макрі високо оцінив внесок численної української громади в розбудову Аргентинської держави, наголосивши на урочистому відзначенні в 2017 році 120-ї річниці перших українських поселень в Аргентині. У свою чергу, П. Порошенко зауважив, що Україна завжди пам’ятатиме: Аргентина була єдиною із країн Латинської Америки, яка в лютому 1921 року визнала Українську Народну Республіку і встановила з нею дипломатичні відносини, а також першою з латиноамериканських країн визнала незалежність нашої держави 5 грудня 1991 року. Президенти підтвердили спільну зацікавленість у розвитку двосторонньої торговельно-економічної співпраці та визначили пріоритетні напрями: співробітництво у енергетичній сфері, ракетно-космічній та авіабудівній галузях, а також сільському господарстві.


Із Президентом Хорватії Коліндою Грабар-Кітарович П. Порошенко обговорив окремі питання регіональної співпраці та домовився про активізацію економічного співробітництва. К. Грабар-Кітарович також зазначила, що Хорватія має досвід післявоєнної відбудови і реінтеграції тимчасово окупованих територій, який може бути корисним для України.


Глава держави провів зустрічі також із прем’єр-міністрами Японії і Нової Зеландії — Сіндзо Абе та Джоном Кеєм. Лідери обговорили питання активізації співпраці та перспективи взаємного спрощення візових вимог.

 


На знімку: П. Порошенко та Дж. Байден.


Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).