«У світі, де ера імперій залишилась позаду, Росія намагається повернути собі втрачену славу, використовуючи для цього силу», — заявив президент США Барак Обама, виступаючи на Генасамблеї ООН. Він заперечив вигадки Москви про зовнішній вплив, який нібито призвів до Майдану в Україні та зміни влади в 2014 році. «Жителі України не виходили на вулиці через якусь змову або вплив ззовні. Вони вийшли на вулиці, тому що керівництво країни було продажним», — цитує Обаму DW.

 

Окремо президент США зупинився на ситуації, що склалася в Сирії, наголосивши, що перемир’я та надання гуманітарної допомоги тим, хто її потребує, є однією із головних складових розв’язання конфлікту дипломатичним шляхом.


Нагадаємо, що 12 вересня у Сирії було оголошено перемир’я. Проте 19 вересня в районі міста Алеппо було атаковано гуманітарний конвой. У результаті авіаудару загинуло 20 осіб, зокрема співробітники міжнародної організації Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. 18 (із 31) вантажних автомобілів ООН і Червоного Хреста і Червоного Півмісяця було знищено. Після чого в ООН заявили про зупинку всіх гумконвоїв до Сирії. 


У понеділок Дамаск оголосив, що відмовляється від дотримання «режиму тиші».


Відповідальність за атаку Білий дім поклав на Росію. Попри те, що в міноборони РФ запевняють, що трагедія сталася через пожежу у вантажівці, заступник радника президента США з питань національної безпеки Бен Родс заявив, що вся наявна інформація вказує: колону гумконвою вразив саме авіаудар. А оскільки сирійські повстанці не мають військово-повітряних сил, конвой ООН атакували або росіяни, або урядові війська Асада. При цьому Родс наголосив, що, незалежно від того, хто саме завдав удару, США вважають винною Росію, оскільки вона була відповідальна за обмеження авіаударів у Сирії у рамках угоди про припинення вогню, повідомляє АР.