Поки що на трьох ділянках

Учора в Мінську відбулося засідання Тристоронньої контактної групи з мирного врегулюванню ситуації на Донбасі. До порядку денного були винесені питання обміну заручниками, відновлення зруйнованої інфраструктури Донбасу, модальності місцевих виборів. Також було анонсовано зустріч міністрів енергетики України та Росії. Коли верстався номер, стало відомо, представники України (Леонід Кучма), РФ (Борис Гризлов) і ОБСЄ (Мартін Сайдик) підписали рамковий документ про розведення сил і засобів по обидва боки, який 20 вересня був парафований під час роботи підгрупи з безпеки. Йдеться про створення поблизу лінії зіткнення на Донбасі трьох зон безпеки (н. п. Золоте, Петровське й ст. Луганська) площею не менш 2 на 2 кв. км. кожна.
«Україна послідовно виконує зобов’язання, взяті на себе в рамках Мінських домовленостей, і строго дотримується режиму тиші. На продовження цього українська сторона підписала це рамкове рішення, щоб забезпечити виконання Мінських угод з боку ОРДЛО, — повідомила на своїй сторінці у Фейсбук прес-секретар Леоніда Кучми, який представляє Україну в Тристоронній контактній групі, Дарка Оліфер. — Документ передбачає деескалацію в районі лінії зіткнення й фактично створює умови, у яких стрілецька зброя не може використовуватися для обстрілів. Водночас рамкове рішення передбачає цілковите виконання попередніх домовленостей Тристоронньої контактної групи про відведення з лінії зіткнення гармат калібром менше 100 мм. Відповідно до рамкового рішення про розведення сил і засобів СММ ОБСЄ здійснює «на постійній основі моніторинг і верифікацію процесу розведення сил і засобів на погоджених ділянках розведення».
І хоча це розведення заплановано тільки на трьох ділянках із чітко певними координатами, українська сторона вважає, що в ході імплементації даного рамкового рішення можуть бути відпрацьовані підходи до можливого розведення сил і засобів усієї лінії розмежування. У повідомленні сказано, що під час підготовки рамкової угоди українська сторона повністю виключила спроби вільного тлумачення параметрів і статусу лінії розмежування. У його тексті зафіксовано, що цей документ ухвалюється в продовження протоколу від 5 вересня 2014 р., меморандуму від 19 вересня 2014 р., комплексу заходів щодо виконання Мінських угод від 12 лютого 2015 р.
Завізований учасниками переговорів у форматі «Україна — ОБСЄ — Росія» документ буде доставлено у Донецьк і Луганськ, де свої автографи під ним мають поставити глави т. зв. «ДНР» і «ЛНР».
Тим часом ватажок бойовиків «ЛНР» Ігор Плотницький заявив місцевій телекомпанії про запобігання нібито спробі перевороту в так званих «ЛНР» і «ДНР», передає Цензор. НЕТ. За його словами, була спроба створити прецедент збурювання людей, і на тлі цього повинна була зайти українська армія. Щось подібне готувалося й в «ДНР», стверджує Плотницький, посилаючись на свою розмову з колегою Захарченком.
Схоже це «жу» неспроста. «Інформаційний вброс» з окупованої території — ще один привід звинуватити Київ у зриві Мінських домовленостей і самим уникнути від відповідальності. Примітно те, що під час погодженого в Мінську перемир’я в зоні бойових дій, яке мало включити режим тиші з 1 вересня, обстріли українських сил, як і всілякі провокації з боку гібридних формувань, судячи зі зведень штабу АТО, не припинялися ні на день. Проте російські й проросійські ЗМІ трактують ситуацію в «дзеркальному відображенні». Коментуючи підсумки вчорашньої зустрічі в Мінську, зокрема, повідомляють читачу: «19 вересня глава самопроголошеної Донецької народної республіки («ДНР») Олександр Захарченко заявив, що ополченці почнуть бойові дії, якщо українські силовики не припинять обстрілювати житлові квартали Донбасу.
Захарченко та глава самопроголошеної Луганської народної республіки («ЛНР») Ігор Плотницький 13 вересня підписали укази про запровадження з 15 вересня в однобічному порядку режиму тиші на лінії зіткнення в Донбасі». Нагадаємо, що ця «ініціатива» ватажків ОРДЛО присвячувалася візиту глав МЗС Німеччини й Франції в прифронтову зону українського Донбасу, щоб переконати їх в «спокої» на даній території та можливості проведення там виборів за сценарієм Кремля і його трактування пунктів Мінських домовленостей. У свою чергу, представник Росії в Тристоронній контактній групі Борис Гризлов раніше озвучив позицію Москви, вимагаючи прийняти чіткий регламент роботи контактної групи, в якому будуть прописані всі домовленості й строки їх виконання.