Проведення 18 вересня виборів до Державної думи Російської Федерації свідчить про спробу легітимувати самопроголошені органи влади шляхом включення незаконно обраних депутатів із анексованого Криму до російського парламенту. І це фактично є продовженням дій із зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України, спрямованих на зміну кордонів її території. Тому в Генеральної прокуратури були всі підстави порушити кримінальне провадження за ч.2 ст.110 КК України (зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України). Як повідомляє Управління зі зв’язків із громадськістю та ЗМІ ГПУ, санкції цієї статті передбачають покарання у вигляді позбавлення волі строком від 5 до 10 років.
Варто зазначити, що низка країн і міжнародних організацій уже висловили свою негативну позицію щодо самого факту проведення й тим більше результатів цих виборів у Криму. Так, про невизнання результатів заявили ПАРЄ, США, Естонія, Литва, Румунія, Швеція, Данія, Канада...
Нагадаємо, що 20 вересня Верховна Рада України затвердила постанову про невизнання легітимності не тільки виборів в анексованому Криму, а й усього складу Держдуми РФ сьомого скликання.