Голова Верховної Ради Андрій Парубій провів зустріч із Надзвичайним та Повноважним Послом Румунії в Україні Крістіаном-Леоном Цуркану.


Сторони обмінялися думками щодо україно-румунських міждержавних відносин, зокрема наголосили на важливості поглиблення міжпарламентського діалогу в контексті позитивної динаміки взаємин і в двосторонньому, і в багатосторонньому форматі.


«Україна високо цінує послідовну та принципову позицію Румунії щодо підтримки суверенітету, територіальної цілісності України та засудження військової агресії Російської Федерації проти нашої держави», — заявив Андрій Парубій.


Голова Верховної Ради висловив подяку Румунії за невизнання виборів до Державної думи Російської Федерації в Криму, що було оприлюднено МЗС Румунії напередодні виборів, 17 вересня. «Політична позиція Румунії щодо виборів у РФ для України дуже важлива», — зазначив Андрій Парубій. Обговорюючи питання Угоди про асоціацію Україна—ЄС, глава парламенту наголосив: «В Україні дуже позитивно сприйняли підтримку Румунії, яка одна із перших ратифікувала Угоду про асоціацію Україна—ЄС».


Також під час зустрічі Голова Верховної Ради висловив подяку румунській стороні «за надання допомоги з лікування та реабілітації учасників АТО на сході, а також за організацію відпочинку для українських дітей в Румунії». Торкаючись співпраці України та Румунії на міжнародному рівні, Андрій Парубій поінформував про ініціативу проведення зустрічей у форматі «міжрегіонального співробітництва Балто-Чорноморського союзу і висловив упевненість, що в цій сфері буде знайдено багато спільних точок дотику і перспектив для спільної роботи».


У свою чергу Надзвичайний та Повноважний Посол Румунії в Україні Крістіан-Леон Цуркану переконаний, що «україно-румунські відносини мають великі перспективи». «Ми не тільки сусіди в дуже турбулентному і неспокійному регіоні, але насамперед друзі. Наша принципова позиція підтримки України незмінна», — наголосив дипломат. Він додав: «Це обов’язок наших держав підтримувати стабільність і безпеку, оскільки без цього неможливо розвивати країну». До того ж Крістіан-Леон Цуркану наголосив, що, виходячи з цих позицій, «Румунія ще до виборів у РФ зробила заяву про невизнання результатів волевиявлення в Криму і вважає перегони незаконними».


Сторони підтвердили наміри поглиблювати україно-румунський діалог на дружній, відкритій і конструктивній основі.


Голова Верховної Ради України Андрій Парубій побажав Крістіану-Леону Цуркану цікавої та плідної роботи в нашій країні, бо «тут твориться історія не тільки України, а й усього світу».


Також у зустрічі взяв участь глава парламентської україно-румунської групи дружби Максим Бурбак.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій (праворуч), співголова групи з міжпарламентських зв’язків з Румунією Максим Бурбак.

 

Надзвичайний і Повноважний Посол Румунії в Україні Крістіан-Леон Цуркану (праворуч), другий секретар Посольства Румунії в Україні Іон Навал.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.