Як уже повідомляв «Голос України», у Верховній Раді відбулась робоча сесія четвертого засідання Парламентського комітету асоціації Україна—Європейський Союз. У засіданні взяли участь Голова Верховної Ради Андрій Парубій, Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, народні обранці, депутати Європарламенту на чолі зі співголовою Адреєм Плєнковичем.

 


У вступній промові Голова Верховної Ради Андрій Парубій наголосив: санкції ЄС проти Росії мають застосовуватись до того часу, поки не відновлять суверенітет України. «Безпекова ситуація на Донбасі залишається надзвичайно складною. Терористи постійно порушують режим припинення вогню, обстрілюючи українські позиції, зокрема, зі зброї, яка мала бути відведена за домовленостями. Кількість загиблих українських військових зростає практично щодня», — зауважив він.


За його словами, Російська Федерація продовжує постачання озброєнь і військової техніки своїм найманцям на території України. Спостережні місії, зокрема ОБСЄ, не можуть належним чином виконувати свої функції через постійні обмеження і погрози бойовиків. У цих умовах перехід до виконання політичних домовленостей неможливий.


Крім того, Андрій Парубій нагадав, що Україна виконала всі вимоги для отримання безвізового режиму з ЄС. «Європейський парламент завжди був прихильником запровадження спрощеної процедури перетину кордону з нашою країною, і це знаходило своє відображення у багатьох його резолюціях. Ми впритул підійшли до імплементації цього рішення», — сказав він.


Андрій Парубій висловив подяку країнам ЄС за солідарність і потужну політичну позицію у підтримці зусиль України, спрямованих на припинення російської агресії і відтворення миру. «Ми захищаємо не тільки мир і безпеку в Україні, а й усього вільного світу. Важливо знати, що поруч наші європейські партнери», — наголосив глава парламенту.


Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко підкреслила, що вибори на окупованій території можуть відбутися тільки після сталого миру, повного роззброєння бойовиків і встановлення контролю над кордоном з Росією. Сьогодні, за її словами, на окупованій території присутні 38 тисяч представників збройних формувань. «В якій країні чи регіоні світу можна проводити волевиявлення, коли там зброя і скоро буде найманців більше, ніж місцевих жителів? Коли у нас 400 кілометрів неконтрольованого кордону, і саме через нього проходить зброя для бойовиків», — наголосила вона.


Перший заступник глави парламенту зазначила: сьогодні Росія та її найманці не виконують жоден із пунктів Мінських угод, починаючи з режиму тиші. 


Перший заступник Голови Верховної Ради наголосила: спостережна місія ОБСЄ має працювати і на окупованій території безперешкодно, аж до кордону між Україною і Росією. Але, на жаль, на сьогодні вона такої можливості не має. Ірина Геращенко зазначила, що Європарламент повинен поставити собі запитання, чому на окуповані території є доступ для так званих гуманітарних конвоїв Росії, але немає доступу для місії Червоного Хреста, котра досі не змогла приступити до пошуку зниклих безвісти. На сьогодні в цьому списку 500 осіб — цивільні і військові. «Українська сторона наполягатиме насамперед на вирішенні безпекових і гуманітарних питань, а також на створенні п’ятої групи в Мінську, яка займатиметься питанням кордону», — підкреслила Ірина Геращенко.


Співголова Парламентського комітету асоціації Україна—ЄС Андрей Плєнкович вважає, що для проведення виборів на Донбасі спочатку треба створити безпекові передумови. «Те, що буде зроблено нашвидкуруч, не дасть змоги провести вільний, чесний процес і відповідно не відбудеться легітимізації влади. Треба бути обережними, орієнтованими на державність і робити це тоді, коли для цього настане належний час», — зазначив він.
Андрей Плєнкович пообіцяв, що в разі свого призначення прем’єр-міністром Хорватії відстоюватиме інтереси України в Європейській раді. 

 

ДОСЛІВНО

 

Голова Верховної Ради Андрій ПАРУБІЙ:


«Санкції ЄС проти РФ є основним інструментом для тиску на Кремль. Два ключові фактори, які можуть стримати Путіна, — це професійна та добре озброєна українська армія і спільні санкції проти Росії. У цьому контексті ми розраховуємо на підтримку з боку європейської спільноти».