Учора в Верховній Раді підбивали підсумки засідання Парламентського комітету асоціації між Україною та Європейським Союзом. Його співголови Микола Княжицький та Андрей Плєнкович дали брифінг, під час якого окреслили ключові моменти, на яких вдалося зійтися обом сторонам.


За словами М. Княжицького, обговорювалося чимало питань, які стосуються реформ, — від енергетичного сектору до захисту прав людини. Особливу увагу український парламентарій зупинив на двох пунктах, які знайшли відображення у спільній заяві. Один із них зроблено, каже він, після того, як учасники комітету, завдяки сприянню Першого заступника Голови Верховної Ради Ірини Геращенко, змогли особисто почути і поспілкуватися зі щойно звільненими полоненими і матерями українських бранців. «Ми радо вітаємо звільнення Н. Савченко 25 травня 2016 року, а також Геннадія Афанасьєва та Юрія Солошенка 14 червня в результаті спільних зусиль української та міжнародної спільноти, — зацитував заяву М. Княжицький. — Однак нагадуємо: деякі громадяни України і досі незаконно перебувають у Російській Федерації та закликаємо до їх негайного звільнення. Інший важливий пункт стосується засудження незаконних виборів у Криму і діяльності Держдуми Російської федерації, наголосив М. Княжицький, подякувавши європейським колегам за підтримку наших реформ і спроб досягти миру та визволення окупованих та анексованих територій.


Андрей Плєнкович, зі свого боку, подякував Миколі Княжицькому. «Протягом двох років ми розробили міцне підґрунтя і реальні засади співпраці, що базуються на нашій взаємній довірі та повазі», — зауважив він. У висновках та спільній заяві чітко відображено такі аспекти подальшої спільної діяльності, як імплементація Угоди про асоціацію, співпраця у політичній та правовій частинах та в секторі економіки, наголосив А. Плєнкович і підкреслив: «Ми надаємо інструментарій всілякої підтримки подальшої інтеграції України до Європейських інституцій». За результатами дводенних обговорень він наголосив на кількох надзвичайно важливих політичних меседжах. «Передусім ми сприятимемо роботі, спрямованій на повернення тимчасово окупованих територій, — сказав він. — Невизнання виборів до Думи на території Криму є чітким підтвердженням цього курсу. Ми й надалі надаватимемо інституційну підтримку Україні у сприянні реалізації безвізового режиму. У цьому контексті 26 вересня відбудеться засідання комітету громадянських свобод, на якому приймуть позитивну й оптимістичну заяву з цього приводу».