Петро Порошенко закликав ООН втрутитися у механізм фіксації агресії одних держав проти інших

 

Іноземні терористи, передусім із Росії, становлять значну частину приблизно 38-тисячного незаконного військового формування на Донбасі. Про це Президент України Петро Порошенко заявив під час виступу на Генеральній Асамблеї ООН у Нью-Йорку. Він також повідомив, що в нашу державу через неконтрольовану частину україно-російського кордону щодня продовжують надходити ешелонами зброя, боєприпаси та персонал із РФ.

Водночас російська сторона продовжує наголошувати з багатьох майданчиків, що «вона тут ні до чого, що росіян немає в Україні». Президент зауважив, що у відповідь на пред’явлені Києвом тисячі фотографій, відео, свідчень та інших доказів російської військової присутності на Донбасі, світ чує від Москви лише цинічне «их там нет».


Отож П. Порошенко у Нью-Йорку наполіг, щоб світове співтовариство детально продумало механізми офіційної фіксації доказів агресії одних держав проти інших.

 

Також Президент закликав ООН захистити права людини в окупованому Росією Криму та підтримати ініційовану Україною резолюцію з цього питання. У виступі Президент звернувся із закликом до ЮНІСЕФ втрутитися і запобігти катуванню дітей на окупованих територіях Донбасу. «Ми були шоковані дізнатися, що нещодавно на окупованих територіях Донбасу проросійські незаконні збройні формування взяли у заручники дітей. Вони продемонстрували відео допиту підлітків, яким висувають абсурдні звинувачення у підготовці та здійсненні диверсій. Ця ситуація є абсолютно неприпустимою у XXI сторіччі», — цитує главу держави його прес-служба.


Окрім того, в останній день візиту до США П. Порошенко продовжив двосторонні зустрічі зі світовими лідерами. Зокрема, із американським Президентом Бараком Обамою глава держави обміркував подальші кроки щодо імплементації Мінських домовленостей та координацію дій з їх реалізації. Із директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард Президент обговорив хід реформ в Україні та подякував за виділення додаткових обсягів фінансової допомоги. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у розмові із П. Порошенком підтвердив, що Альянс підтримує позицію України щодо санкцій. У перемовинах із Прем’єр-міністром Австралії Малкольмом Тернбуллом сторони скоординували спільні кроки щодо притягнення до відповідальності осіб, винних у збитті літака рейсу МН17. Також відбулися зустрічі П. Порошенка з президентами Словацької Республіки і Угорщини — Андреєм Кіскою та Яношем Адером.


За матеріалами прес-служби Президента підготувала Юлія ЯЩУК.