У Софії зазначили: вона не продається

 

Бурхливу реакцію в Болгарії викликали слова вже депутата Держдуми й колишнього ведучого програми «Время покажет» на першому російському телеканалі Петра Толстого, які він сказав у відповідь на побажання журналіста болгарського національного телебачення. На виборчій дільниці він жартома попросив російського колегу, який за вказівкою та з благословення Путіна обирався до Держдуми за одномандатним округом, вести після обрання доброзичливу політику стосовно Болгарії. У відповідь самовпевнений Толстой недбало кинув: «Звичайно. Просто ми її купимо повністю. Половину узбережжя ми там уже купили». Ці слова вийшли в ефірі та обурили всіх болгар.


У вівторок на засіданні уряду, який розглядав виплату Болгарією неустойки за припинення робіт на АЕС «Белене», прем’єр-міністр Бойко Борисов заявив: «Понад 1300 років ми зберігали Болгарію і втримали країну, щоб її ніхто не розкупив. Так, зрадників у її історії було багато, й ми нині платимо за таку зраду. Але показуємо, що ми виконуємо свої зобов’язання перед законом. Дуже розлютив мене цей російський депутат, пан Толстой, дурницями, що їх наговорив, але це — його справа».


Болгарське інформаційне агентство БГНЕС повідомило, що член уряду та міністр охорони здоров’я Болгарії Петр Москов у коментарі заявив, що можна привітати Росію, якій Болгарія має заплатити за обладнання для АЗС «Белене», «бо, на відміну від заявленого Толстим, вона купила не Болгарію, не її узбережжя, а частину болгарських політичних партій, що працюють в ім’я торговельних інтересів Росії».


Адже саме за керування Болгарської соціалістичної партії в країні розпочалося будівництво АЗС «Белене» і стали завозити обладнання для неї. У Болгарії впевнені, що за початок будівництва непотрібної країні АЕС керівництво партії отримало солідний відкат. Уряд, сформований Партією ГЕРБ, що прийшла до влади на наступних виборах, який підтримав і парламент, зупинив витратне й обтяжливе для бюджету будівництво, за що Росія на Болгарію подала позов у міжнародний арбітраж. І виграла його. Тепер, за словами глави уряду, Болгарія й розплачується «за таку зраду».


Заочно відповів рупору Путіна й міністр закордонних справ Болгарії Даніел Мітов. «Думка новообраного російського депутата від партії «Єдина Росія» Толстого — арогантна, помилкова й жодним чином не сприяє розвитку двосторонніх відносин», — написав він на своїй сторінці у Фейсбуці. «Я вважаю, що його думка не збігається з офіційною позицією Росії, у зв’язку із чим не бачу необхідності її коментувати. Гадаю, відповідні офіційні російські інституції знайдуть спосіб спростувати заяву Толстого», — пояснив Мітов.


«Якщо ж цього не станеться, то це означає, що вони, як і ми, вважають, що на думку цієї приватної особи не варто звертати жодної уваги. Болгарія не продається і ніколи не продаватиметься!» — наголосив Даніел Мітов.
Своє ставлення «до купівлі Росією всієї Болгарії» висловили й усі лідери політичних партій. Напевно, зайве переказувати думки людей про Толстого і його слова. Просто болгари вкотре переконалися, що проти них ведеться гібридна війна, й один із головних ідеологічних бійців Путіна, якого за неправду й нападки на Україну було нагороджено диктатором орденами й місцем у парламенті, висловив уголос те, що в голові у хазяїна «всієї Русі».


А в середу питання про висловлювання російського депутата із приводу «скуповування всієї Болгарії» і суму виплати неустойки з бюджету країни за припинення будівництва АЕС обговорили в парламенті. Депутати від Реформаторського блоку зажадали від уряду ретельної перевірки всіх російських інвестицій, а також походження коштів, на які росіяни купують нерухомість у Болгарії. Націоналісти з партії «Атака», що перебувають на утриманні Москви, перевели стрілки на Туреччину й зажадали з’ясувати, як і в яких розмірах турки скуповують нерухомість у країні. Представники Болгарської соціалістичної партії заявили, що до таких напружених відносин із Росією призвела політика правлячої більшості з партії ГЕРБ. А депутати з ГЕРБа запропонували МЗС своїми каналами зажадати вибачень за висловлювання депутата від російської влади. У відповідь на цю зливу обурень сам Толстой звинуватив болгар у тому, що в них немає почуття гумору й вони не зрозуміли його жарту. «Моє висловлювання було висмикнуто із усього контексту відповіді на запитання болгарського журналіста, й у ньому немає ніякої «російської агресії», це був просто жарт, а люди, які намагаються використовувати цитати без контексту, займаються просто русофобськими спекуляціями», — виправдовувався Петро Толстой.


Що стосується звичайних болгар, то дані про придбання росіянами житла на узбережжі Чорного моря, що стали відомі у зв’язку з жартом Толстого, багатьох здивували. Ті прикупили в Болгарії від 300 до 400 тисяч будинків і квартир. Боронь Боже, новосели захочуть запровадження російської мови на узбережжі суверенної країни, а Путіну доведеться засилати сюди «зелених чоловічків» для захисту «великої та могутньої», як він це зробив у Криму з подальшою його анексією. Болгари недаремно побоюються цього — жарти в агресора лиховісні. І як любив закінчувати свої агресивні передачі Толстой, «время покажет», чи було його висловлювання стосовно Болгарії жартом, чи озвученою погрозою його покровителя й ідеологічного наставника із Кремля.