Згідно з новим опитуванням, проведеним у різних штатах США з 16 по 19 вересня, кандидат від Демократичної партії Гілларі Клінтон знову вирвалася вперед. За неї готові проголосувати 43% виборців. За республіканця Дональда Трампа планують віддати голоси 37%.


Однак говорити про те, що ситуація не зміниться до 8 листопада — дня виборів — не доводиться. Близько 10 відсотків виборців — це та частина електорату, яка не визначилася остаточно з вибором і яку кандидатам доводиться завойовувати щодня. Приміром, нещодавно Клінтон і Трамп набирали приблизно однакову кількість голосів. А після того, як Гілларі Клінтон стало зле під час жалобної церемонії, присвяченої 11 вересня, і її штаб обвинуватили в приховуванні інформації про стан здоров’я кандидата, Трампу навіть удалося випередити демократку в рейтингу популярності.


Цими днями США знову лихоманить. У ніч на четвер у місті Шарлотт у Північній Кароліні відновилися сутички між афроамериканцями й поліцейськими. До Шарлотт увели національну гвардію й оголосили надзвичайний стан. Сутички почалися після того, як поліцейський застрелив місцевого чорношкірого жителя, повідомляє Euronews. Поліція наполягає, що загиблий намагався застосувати зброю. Його рідні запевняють, що той був «озброєний» лише книжкою.


У кожному разі ці події можуть знову вплинути на рейтинги кандидатів — залежно від того, яке ставлення до проблеми ті продемонструють. Відомо, що серед чорношкірих виборців обмаль прихильників Трампа. Згідно з опитуванням, проведеним улітку, цього кандидата негативно сприймали 94 відсотки афроамериканців і 89 відсотків іспаномовного населення США. Однак Трамп пообіцяв завоювати їхні симпатії. «Його прагнення створити більше робочих місць у США має підтримку серед тих груп населення, які найбільше страждають від безробіття», — писала The Hіll. А серед афроамериканської молоді рівень безробіття — 58 відсотків. І вже у вересні місцеві ЗМІ відзначили, що демократи почали втрачати своїх чорношкірих прихильників.


Одне слово, для обох кандидатів почався етап, коли будь-яке необережне слово, сказане під час дебатів, може коштувати перемоги.