У заручниках півострова


Учора в Верховній Раді приймали доньку лідера кримських татар Ільмі Умерова — Айше. За словами народного депутата від Блоку Петра Порошенка Світлани Заліщук, гостя взяла участь у засіданні парламентського Комітету у закордонних справах. «Завдяки спільним зусиллям небайдужих людей, кримських татар, українських парламентаріїв та урядовців, а також міжнародної громадськості вдалося визволити із утримання в психлікарні і зберегти життя людині, яка бореться з агресією на Кримському півострові», — зауважила народний обранець. Вона наголосила, що одним із важливих напрямків подальшої роботи у цьому руслі бачить підтримку безпосереднього зв’язку з кримськими татарами, щоб хоча б розуміти, які вони мають проблеми і порушувати їх на всіх міжнародних майданчиках.


Колега С. Заліщук по фракції Рефат Чубаров наголосив: заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова вдалося витягти з лікарні, але суд триває, всі незаконні звинувачення актуальні, і зберігається великий ризик незаконного ув’язнення. «Маємо пам’ятати, що поруч із Ільмі Умеровим за ґратами перебувають й інші бранці Кремля», — сказав Р. Чубаров і зачитав прізвища всіх 17 в’язнів, яким загрожує термін або які вже відбувають незаконне покарання. «Ми продовжуємо нашу боротьбу, — наголосив парламентарій. — Спротив триває, Крим буде визволено».


Айше Умерова нагадала, що справу проти її батька порушили 12 травня. Начебто за заклики, що загрожують територіальній цілісності Російської Федерації. У ефірі телевізійного каналу чоловік, мовляв, говорив про посилення санкцій проти Росії, щоб змусити її піти з Криму та Донбасу. Ще до рішення суду його помістили у психіатричну лікарню, де він провів 21 день. «Стан здоров’я у батька різко погіршився», — каже Айше. Однак в Україну на лікування його не перевели й навіть не розглядали клопотання з цього приводу. Між тим протягом останнього часу посилився тиск на адвокатів І. Умерова.


А. Умерова закликала народних депутатів і міжнародні організації «не збавляти темпу в обговореннях кримського питання». Каже, це важливо, бо в заручниках півострова опинився цілий народ. Незабаром, 29 вересня, пройде засідання апеляційного суду, на якому, прогнозують, буде схвалено заборону діяльності на території Росії, а відтак і в Криму, Меджлісу кримськотатарського народу, а також визнано його екстремістською організацією. Після цього цілком імовірний черговий виток посилення репресій, наголошує А. Умерова.


Розірвати відносини з агресором


Представник політичної партії «Свобода» Андрій Іллєнко закликав колег-парламентаріїв бути послідовними у своїх підходах до так званого російського питання. Так, він схвалив рішення Верховної Ради про визнання нелегітимними виборів до Російської Держдуми, які проходили на окупованій території в Криму. Це рішення абсолютно правильне, каже він, але, зробивши правильний крок, не варто зупинятися — треба йти до кінця. Так, на думку А. Іллєнка, якщо дума — нелегітимна, то й усі її рішення автоматично стають нелегітимними. Якщо, наприклад, російські парламентарії призначатимуть уряд, то ми не повинні визнавати цей Кабінет Міністрів. Тож народний обранець пропонує саме тепер, після 2,5 років агресії РФ, розірвати дипломатичні відносини з цією країною, як свого часу це зробила Грузія. «Нам необхідно припинити торгівлю з цією країною і розірвати будь-які договори, які й досі діють», — наголосив свободівець. Побратими А. Іллєнка вже внесли в законодавчий орган низку відповідних документів. Це, передусім, денонсація договору про дружбу, співробітництво та партнерство з Росією, який у нас і досі діє. Йдеться також про ембарго на імпорт товарів, вироблених на митній території держави-агресора, про заборону торгівлі з тимчасово окупованими територіями, про зупинення дії угоди з приводу створення співдружності незалежних держав тощо. «Наполягаємо, щоб ці законопроекти винесли в зал і були проголосовані, — підкреслив народний обранець. — А ми подивимося, як кожен депутат голосуватиме за них.

Треба діяти, а не просто говорити».