Точніше, керівника тернопільської обласної газети «Свобода» Михайла Лісевича. Під стінами місцевого «Білого дому» її працівники та читачі зустрічали депутатів обласної ради, які збиралися на чергове пленарне засідання, плакатами: «Панове депутати! Не вбивайте «Свободу», «Погрози можно-владців «Свободу» не лякають», «Владо, займайся економікою, а не вільною пресою», «Свобода — синонім правди, влада — ганьби» та іншими.

 

Потім пікет перемістився до сесійної зали. Питання про зміну керівника газети в порядку денному четвертої сесії не було, його внесли з голосу. Колектив довідався про це буквально за день-два до сесійного засідання.

Звісно, таке повідомлення збурило людей, адже газета перебуває в процесі реформування, а на переправі, як відомо, коней не міняють. І Закон «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» забороняє це робити, але якщо дуже хочеться...


Засновниками газети були облдержадміністрація і обласна рада. У квітні розпорядження про вихід з числа засновників видав голова облдержадміністрації Степан Барна, наприкінці травня таке саме рішення прийняла обласна рада. Отже, вони не мають права втручатися у діяльність газети, в тому числі звільняти і призначати керівника, тим більше у процесі реформування. Але газета залишилася комунальною, на чому й зіграла влада. А ще на тому, що Михайло Лісевич майже чотири роки виконував обов’язки головного редактора. Протягом цього часу його так і не затвердили офіційно, хоча жодних претензій ні до нього, ні до газети з боку влади не було. Принаймні, вони їх не висловлювали.


Почалося все з листа керівника обласної організації Конгресу українських націоналістів Юрія Черепанського (ця сила не представлена в обласній раді) голові облдержадміністрації з пропозицією звільнити професійного журналіста Михайла Лісевича і призначити редактором краєзнавця, історика Віктора Уніята. Листа переадресували голові облради Вікторові Овчаруку. Незважаючи на те, що на  засіданні профільної комісії з питань духовності, культури, свободи слова та розвитку громадянського суспільства це питання не розглядалося (не було кворуму), його таки винесли на сесію. Претензій до керівника газети з уст депутатів не прозвучало.
Дарма представник фракції «Громадянська позиція» Лариса Римар застерігала колег: те, що вони хочуть зробити, незаконно, просила прислухатися до думки трудового колективу і взагалі зняти питання із розгляду. «Якщо ми приймемо незаконне рішення, почнуться судові розгляди, пляма ляже на всю обласну раду», — переконувала вона. Окрім того, не було оголошено конкурс на заміщення вакантної посади редактора, хоч усі керівники комунальних установ обласної ради проходять через нього. 


Та й Віктор Уніят, якого запросили на трибуну, не зміг подати програму своєї діяльності на новій посаді, пообіцяв лише знайти спільну мову з трудовим колективом. Більшістю голосів — 40 з 54 присутніх — депутати таки проголосували за звільнення Михайла Лісевича і призначення редактором Віктора Уніята. Михайлові Лісевичу запропонували посаду заступника редактора.


Працівники «Свободи», з якими довелося поспілкуватися, переконані: можновладці злякалися, що після приватизації можуть втратити вплив на газету, тому вирішили призначити свою людину. Вони мають намір звертатися до суду і навіть до ПАРЄ.

Тернопільська область.

 

Пікет журналістів у сесійній залі.


Фото автора.