В Україні, на відміну від більшості розвинених країн, процедура банкрутства фізичних осіб досі не передбачена законодавством, що спричиняє негативні наслідки як для українців, так і для економіки країни.

 

«Усе це призводить до того, що, наприклад, в період з 2012-го по 2015 рік стягненню органами Державної виконавчої служби підлягали борги на суму понад 67 мільярдів гривень, з яких на початок 2015 року було стягнуто лише 1,67 мільярда гривень, або лише 2,46 відсотка», — наголошує народний депутат Сергій Алєкcєєв.


Тож парламентарій разом із колегами розробив та зареєстрував проект закону «Про реструктуризацію боргів фізичної особи або визнання її банкрутом» (реєстр. №2353а), який уже підтримав профільний комітет. Цей документ після його розгляду Верховною Радою повинен стати основним для регулювання відносин, пов’язаних із нездатністю громадян виконувати свої зобов’язання.


«Такий закон створить можливість, з одного боку, підтримати громадян, які потрапили в складні життєві обставини і більше не можуть виконувати взяті на себе зобов’язання, а з другого — збереже банківську систему, розхитування якої може завдати непоправної шкоди. А банки, як і інші кредитори, хоча й можуть щось втрачати в разі їх згоди на реструктуризацію боргу, загалом виграють за рахунок очищення своїх балансів від безнадійних боргів», — переконаний С. Алєксєєв.


За словами народного депутата, проект визначає чіткі критерії, відповідно до яких людина може звернутися щодо реабілітаційних процедур (реструктуризація заборгованості або визнання банкрутом), а розглядати справи про банкрутство фізичних осіб пропонується господарським судом за місцем проживання.


«Справа про банкрутство буде порушуватися, якщо безспірні вимоги кредиторів до боржника — фізичної особи в сукупності становлять не менш як 100 мінімальних зарплат, а до боржника — фізичної особи-підприємця — не менш як 300 мінімальних зарплат, які не було задоволено боржником протягом двох місяців після встановленого для їх погашення строку», — пояснив він.


С. Алєксєєв зазначив, що після процедури банкрутства для фізичної особи передбачаються деякі наслідки: протягом п’яти років після визнання боржника банкрутом він не може брати на себе зобов’язання за договорами позики і кредитними договорами, а також не може укладати договір поруки, передавати майно в заставу без указівки цього факту.


«Хоч би яка складна і не-звичайна була для наших громадян процедура банкрутства, по її завершенні всі борги особи може бути списано і їй надається другий шанс, що, звичайно, має свої негативні наслідки, але це новий старт для людини. І саме на такий новий старт сьогодні чекають десятки тисяч українців», — констатував парламентарій.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради.