«Здай чиновника» — так називається сайт антикорупційної коаліції «Чесна влада — багата держава», створеної у Тернополі. До неї поки що увійшли дванадцять громадських організацій, але планують приєднатися ще кілька. Проект в Україні підтримує Програма розвитку ООН. Учасники коаліції мають намір дослідити електронні декларації 80 чиновників: керівників області та їхніх заступників, голів міст обласного підпорядкування, голів райдержадміністрацій і районних рад, їхніх заступників. Керівник проекту юрист Ольга Мазаєва під час його презентації розповіла, що електронні декларації посадовців порівнюватимуть з поданими ними раніше паперовими, аналізуватимуть також їхній стиль життя, моніторитимуть соціальні мережі. Зробити це буде непросто, тому розраховують на допомогу небайдужих. Для їхніх повідомлень і створили сайт. Просять підкріплювати тексти фотознімками, відео, документами.
— Уже на першому етапі роботи ми зіткнулися з тим, що не всі органи державної влади викладають декларації керівників на своїх сайтах, — поділився голова Товариства дружби «Тернопіль—Тирасполь» Іван Марчук. — Скажімо, у голови Збаразької РДА остання декларація за 2014 рік, у керівників Козівської і Монастириської райдержадміністрацій вони взагалі відсутні. Ще гірші справи у районних рад. Не всі з них мають свої сайти, а ті, хто має, так маскують декларації чиновників у різних рубриках, що знайти їх непросто.
Загалом тернопільські чиновники не поспішають оприлюднювати електронні декларації. Можливо, відкладають на останній день, сподіваючись, що система зависне. «На жаль, люстрація не дала бажаного результату, — констатував керівник громадської організації «Гуртом» Ігор Ковалик. — Вона показала, що корупціонер може одягнути будь-яку політичну одежину. Тож на електронні декларації суспільство покладає великі надії, адже за неправдиві дані і невідповідність «хатинок» та інших благ отриманим доходам настає кримінальна відповідальність. Небезпеку одразу оцінили судді, які почали масово звільнятися.
Водночас учасники коаліції наголошували, що сподіваються на підтримку влади, адже переконані, що серед чиновників є чесні люди, і пора відділити їх від тих, хто живе неправедно і кидає тінь на всіх інших, подолати упереджене ставлення суспільства до посадовців. Результати моніторингу обіцяють оприлюднити у грудні в електронному вигляді, а також у паперовому — у спеціальній брошурі.