У Республіці Сербській, яка входить до складу Боснії та Герцеговини, на 25 вересня призначено референдум з одним питанням: чи потрібно відзначати 9 січня як День Республіки Сербської?

Як зауважують сербські ЗМІ, відповідь на це питання має величезне значення для громадян Республіки Сербської. Результат референдуму візьме до відома Національний парламент Республіки Сербської під час розгляду способу виконання рішення Конституційного суду БіГ від 26 листопада 2015 року про День Республіки, яке уповноважує і зобов’язує Республіку Сербську виконати рішення, що вимагає забезпечити відповідність Дня Республіки Сербської Конституції БіГ.
Болгарське інформаційне агентство БГНЕС раніше повідомило, що федеральна влада в Сараєво вважає: боснійські серби не мають права проводити референдум про святкування 9 січня, бо це суперечить Конституції федерації. Боснія і Герцеговина може мати тільки одне національне свято, прийняте усіма громадами. Свої побоювання із приводу проведення референдуму висловлювала і глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріни. На її думку, «він може створити проблеми для подальшого розвитку ситуації» не тільки в БіГ, а й на Балканах. Але президент Республіки Сербської Мілорад Додік в інтерв’ю місцевому телебаченню заявив, що одержав згоду всіх політичних сил на проведення референдуму про майбутнє країни й не вірить, що ЄС заборонить його проведення. «Дуже часто трапляється, що три іноземці й два боснійці ухвалюють рішення, яке стає обов’язковим для всіх. І це вже набридло всім сербам», — заявив він.
Напередодні проведення референдуму уряд Республіки Сербської розіслав відкритий лист усім акредитованим посольствам у Боснії і Герцеговині. У ньому зазначається, що референдум повністю відповідає конституції БіГ і практиці демократичних держав у Європі й у всьому світі. Дейтонська угода не містить жодного положення, яке можна було б тлумачити як заборону чи обмеження на проведення референдуму.
Такий лист з’явився не випадково. Колишній начальник генерального штабу армії Боснії і Герцеговини й нинішній депутат парламенту Сефер Халілович в інтерв’ю сараєвському телебаченню уже заявив: референдум про святкування Дня республіки може спричинити війну.
На це президент РС Мілорад Додік в інтерв’ю виданню Sputnіk відповів, що будь-яка воєнна операція боснійської влади проти Республіки Сербської, яка входить до складу Боснії і Герцеговини, призведе до оголошення незалежності останньої. «Будь-які подібного роду наміри змусять нас це зробити. І ми захищатимемося. Я зараз про все це говорю чисто гіпотетично, але в кожному разі не треба сумніватися, що в нас є все, щоб захистити себе. Ми не збираємося ні секунди залишатися у державі, у якій інша сторона застосовує до нас насильство», — сказав президент РС. На запитання: «Чи розраховує він у такому разі на Сербію або Росію?» Додік заявив: «Розраховуємо на всіх, але насамперед на наш народ».
Ця суперечка не пройшла повз увагу офіційного Белграда. Прем’єр-міністр Александр Вучич і міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич висловили глибоку занепокоєність із приводу висловлювань Сефера Халіловича. Вони наголосили, що Белград хоче миру в сусідній країні й зробить усе можливе для збереження стабільності та цілісності Боснії і Герцеговини. Дачич підкреслив, що заява Халіловича є «найбільшою загрозою миру й стабільності в регіоні», яку необхідно сприймати з усією серйозністю. На його думку, слова Халіловича — ніщо інше, як військовий план, котрий базується на оцінці, що Республіка Сербська не зможе захищатися більше 10—15 днів і що Сербія не зможе надати їй допомогу. «Ясно, що референдум є лише приводом, за яким приховано наміри знищити Республіку Сербську війною», — наголосив міністр закордонних справ Сербії. Він додав, що «Сербія досить сильна, щоб не дозволити знищення Республіки Сербської і захистити її у випадку нападу».

Довідково 

Республіка Сербська — державний утворення на території Боснії і Герцеговини, що виникло в результаті Дейтонської угоди 1995 року. Столиця — Баня-Лука. Площа — 24 605,7 кв. км. Населення — 1 326 991 особа (83% — серби, 13% — боснійці й 3% — хорвати). Республіка Сербська Боснії і Герцеговини (РСБіГ) була проголошена 9 січня 1992 року. 28 лютого того самого року було ухвалено Конституцію РСБіГ. Згідно з Конституцією, територією Республіки було оголошено сербські автономні області, громади та інші етнічно сербські землі в Боснії і Герцеговині.