Японія відзначає 60-річчя від початку досліджень в Антарктиді. Перша експедиція на льодовий материк вирушила з острівної країни 1956 року і прибула на криголамі «Сойя» на острів Іст-Онгуль, у морі Космонавтів, поблизу берегів Землі Королеви Мод на початку 1957-го. Там було засновано першу японську станцію «Шьова» , названу так за періодом правління японського імператора Хірохіто — батька нинішнього імператора. Ця станція і нині вважається головною із чотирьох, відкритих на шостому континенті під японським прапором.

Робота в Антарктиці принесла чимало відкриттів науковцям, а деякі події навіть овіяні легендами та міфами. Таким є випадок із другою експедицією полярників: у лютому 1958 року криголам «Сойя» потрапив в аварію і не зміг доставити полярникам зміну та провіант. Людей зі станції урятував американський гвинтокрил — він двічі прилітав на зимівлю. Вилетіти втретє — щоб забрати 15 їздових собак японської породи хаскі — не зміг, бо почався шторм. Звістка про те, що собак кинуто напризволяще, прокотилася Японією, викликавши жаль та обурення. Уже в липні 1958 року в парку Шіба, біля підніжжя токійської телевежі, з’явився пам’ятник — за металевою огорожею на майданчику лежали, сиділи і стояли в різних позах 15 собак. А через рік, коли нові полярники прибули на станцію «Шьова», їх радісно зустріли... два покинуті хаскі — Таро і Дзір. Як собаки вижили в умовах полярної зими, можна тільки здогадуватися! Вони стали справжніми героями і ще довго жили, повернувшись додому.
Нині на станції «Шьова» проходять повномасштабні дослідження атмосферних потоків на висоті до 500 кілометрів, для цього задіяні 1.045 антен. Завдання — вивчити масштаби глобального потепління та надати свої висновки й рекомендації.
Станцію «Мідзухо», відкриту 1970 року на однойменному плато, нині використовують переважно як транспортно-перевалочну. Станція «Асука», теж із 1970 року, діє в автоматичному режимі.
Ще одна постійно діюча станція — «Купол Фуджі» (1995 рік), розташована на однойменній вершині крижаного щита в східній частині Землі Королеви Мод. Першого ж року зимування члени 36-ї наукової експедиції виявили тут невідоме досі природне явище (японською — «юкімарімо»), коли в 60—70 градусні морози, за високої вологості та під впливом електростатичних сил на поверхні снігу формуються снігові кульки правильної форми. Під час хуртовини утворюється таке собі «снігове перекотиполе»...
У грудні 2013 року біля «Купола Фуджі» було зафіксовано новий рекорд найнижчої температури на поверхні Землі — мінус 91,2 градуса Цельсія. Вимірювання проводилися із супутника.
Полярники зі станції «Купол Фуджі» зуміли докопатися до крижаних пластів, яким понад 720 000 років! Рекорд тут належить полярникам Великобританії, які дісталися криги віком 800 000 років! Але японці, пробуривши свердловину глибиною три кілометри(!) і діставши звідти зразки повітря того часу, провели унікальні дослідження «матеріалу».
Нещодавно відбулося засідання японського уряду, на якому обговорювалися перспективи нових досліджень в Антарктиці на найближчу п’ятирічку і відкриття нової, п’ятої, станції. Одне з її завдань — вивчити крижані «поклади», яким уже понад мільйон років, зокрема зразки повітря, які замуровані у вигляді пухирців у прадавніх льодах, щоб дізнатися, як і чому змінювався клімат на нашій планеті, і в такий спосіб краще зрозуміти процеси та механізми змін клімату в майбутньому.

Токіо.

 

 

 

На знімку: пам’ятник покинутим їздовим собакам (у зв’язку з підготовкою до Олімпіади нині його переміщено до Національного інституту полярних досліджень у Тачікаві, в межах Великого Токіо).

Фото з сайту Polarcruіse.