27 вересня в нашій країні відзначають День вихователя і дошкільних працівників. Як стверджують у Міністерстві освіти і науки України, на імідж країни впливають критерії розвитку дошкільної освіти. Відповідні документи вже розробляються в співробітництві c Євросоюзом.
За словами профільного міністра Лілії Гриневич, одним з важливих питань для системи освіти є соціальний статус і рівень кваліфікації педагогічних кадрів, зокрема й дошкільного вихователя. Ці професії вимагають повної самовіддачі, величезного терпіння й нескінченної любові до своєї справи. І їхня праця має бути гідно оцінена. У відомстві обіцяють уже наступного року «просунути» працівників дошкільних установ тарифними сходами. Намагаються розв’язати також проблему дефіциту дитячих садків. Нині в Україні їх майже 15 тисяч, а в черзі «на ліжечко» стоїть понад 90 тисяч малят.
Приміром, за даними КМДА, нині в Києві працює 551 дошкільний заклад. В 90-х минулого століття багато садків було закрито, а приміщення віддані в оренду або продані. На цей момент 50 колишніх дитячих садків, що належали громаді, використовуються не за призначенням.
Зняти напруження із забезпеченням місць у дитсадках могли б відомчі дошкільні заклади. Однак у столиці таких діючих залишилося не так уже й багато — усього 13, у яких виховується 1,9 тисячі малят. Ще однією підмогою для влади могли б бути приватні заклади. У столиці таких 14, плюс ще 17 навчально-виховних комплексів, що працюють у системі дошкільної освіти, і 10 приватних шкіл із дошкільними підрозділами.
Тож кількість відомчих і приватних садків у процентному співвідношенні настільки мала, що не може радикально розв’язати проблему.
Хоча навесні Міносвіти при взаємодії з МОЗ ухвалили новий санітарний регламент для дитсадків, яким передбачені більш лояльні умови, що сприяють створенню приватних дитячих садків, та різкого збільшення їх кількості поки що не спостерігається.