На необхідності приведення у відповідність до демократичних стандартів українського виборчого законодавства під час спільного брифінгу наголосили Олена Сотник («Самопоміч») та Владислав Голуб (БПП).

До такої заяви депутатів спонукала нещодавня участь у моніторинговій місії Парламентської Асамблеї Ради Європи, яка спостерігала за дотриманням демократичності та відкритості під час виборів до Нижньої палати законодавчого органу Йорданії.

«Уперше в цій країні відбувалися парламентські вибори за відкритими списками. Незважаючи на те, що главою держави є король, королівство спромоглося застосувати найдемократичніший принцип — відкрита демократія», — зауважила Олена Сотник.

Натомість, додала вона, законопроект, який передбачає вибори за відкритими партійними списками, вже давно перебуває у стінах парламенту. Але політичні сили, насамперед з числа коаліції, не поспішають його розглядати, хоча ухвалення такого закону було передвиборною обіцянкою всіх політичних сил. «Політики мають виконати обіцянку — запровадити можливість соціальних ліфтів, оновлення еліт», — наголосила депутат.

«Ми стали свідками ситуації, коли країною керує монарх, але не має страху втратити свою владу через демократичні процедури. Тож дуже дивною видається наша ситуація. Уже пішов 26-й рік, як ми говоримо про свою демократичність, але й досі зберігаємо монархічні замашки», — сказала О. Сотник.

«В Україні має діяти законодавство, яке дає змогу забезпечити соціальні ліфти для молодих людей, які бажають змінювати країну. Такі ліфти можна запровадити через пропорційну систему з відкритими списками», — зауважив у свою чергу В. Голуб.