На бойовому сході нашої країни запанувала «гібридна тиша». Уже традиційно після чергових домовленостей у мінському форматі про перемир’я на Донбасі проросійські формування їх порушують. Про це свідчить збільшення кількості обстрілів і нові тактики супротивника. За минулу добу (дані на 26.09) терористи 14 разів били по позиціях українських сил, застосовуючи заборонені 120-міліметрові міномети й протитанковий ракетний комплекс, повідомляє штаб АТО. На донецькому напрямку наші бійці змушені були двічі відкривати вогонь у відповідь.
Аналізуючи ситуацію в зоні АТО за останні дні, експерти групи «ІС» відзначають більш активне застосування окупантами важкого озброєння (120-міліметрові міномети й ББМ), почастішання випадків зближення з позиціями наших сил піхотних груп супротивника й близьких вогневих контактів. Крім традиційних «гарячих точок» (райони Авдіївки, Зайцевого, Новозванівки й ін.), окупанти активізувалися також на низці ділянок, де останнім часом було відносно тихо (ділянка на околицях ДАПу; ділянка, що примикає з півдня до району Докучаєвська, та ін.).
Російсько-терористичні формування практикують нову тактику обстрілів, маскуючи застосування 120-міліметрових мінометів за наступною схемою: обстріл починають 82-міліметрові міномети або АГСи, інтенсивність вогню наростає, після чого починають прослизати удари зі 120-міліметрових мінометів; обстріл завершується також звичайними вогневими засобами. При цьому, коли інтенсивно одночасно працюють інші вогневі засоби, з боку важко зафіксувати використання заборонених 120-міліметрових мінометів. А потім при виявленні фрагментів мін і вирв важко довести їхню свіжість.
Перший заступник глави Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні Александр Хуг перебуває в Донецьку, щоб оцінити ситуацію в сфері безпеки, зокрема в населених пунктах Петровське, Золоте й у Станиці Луганській. Саме на цих ділянках має пройти «розведення сил і засобів» сторін, згідно з рамковою угодою, підписаною 21 вересня Тристоронньою контактною групою. А СММ ОБСЄ проводить «на постійній основі моніторинг і верифікацію» цього процесу.
Учора прес-служба місії проінформувала, що бойовики «ЛНР» не пустили представників СММ у район Первомайська—Золотого. «Без доступу місія не може підтвердити дотримання сторонами Мінських домовленостей», — ідеться в повідомленні. А напередодні, за даними «ІС», неподалік від Станиці Луганської піхотна група супротивника зі стрілецькою зброєю й ручними гранатометами вела обстріли двох передових опорних пунктів сил АТО й житлового сектору.