У Полтаві центральним заходом відзначення Дня міста став традиційний парад його мешканців у вишиванках.

Цей велелюдний щорічний захід уп’яте поспіль організовувала міська влада. Однак уперше маршрут урочистої ходи було змінено. Стартувала вона, як і завжди, від Білої альтанки на Івановій горі, а завершувалася вже не на Театральній площі, а в парку «Перемога». Попереду несли святий хліб, сніп пшеничного колосся та Державний прапор України (на знімку). На цих своєрідних оглядинах своє національне вбрання демонстрували керівники міста, представники трудових колективів і навчальних закладів, самодіяльні й професійні артисти та всі охочі.

Апогеєм свята стала велика концертна програма, що вийшла за межі паркової сцени. Водночас тут відбувалися численні виставки-ярмарки, народні умільці проводили майстер-класи і продавали свої вироби, відвідувачі мали змогу поласувати різноманітною смакотою. По закінченні дійства прес-служба міської ради підрахувала, що в ньому взяли участь майже 7 тисяч жителів міста, і зробила більш ніж оптимістичний висновок: «Арт-проект «Полтава вишивана» вкотре показав, що наше місто — місто справжніх патріотів!»
А що показав наступний, недільний, день із не менш патріотичним заходом — всеукраїнським фестивалем мистецтв «Мазепа-фест»? Нагадаємо, що відбувався він за підтримки двох міністерств, одного державного агентства, двох обласних і одного міського управлінь. Як і було заплановано, пісенно-музичному дійству передували вшанування видатного гетьмана біля нещодавно встановленого пам’ятника Івану Мазепі та урочиста хода до розташованого у парку «Перемога» Співочого поля. Отже, вона фактично повторювала маршрут учорашньої, у вишиванках. А починалася з освячення великого Державного прапора, який також несли попереду колони.
Однак на це освячення, урочистості біля пам’ятника і ходу зібралося фактично кілька десятків(!) осіб, не враховуючи організаторів і журналістів. Майже стільки само прийшло їх і на сам фестиваль, підсумки якого заслуговують окремої публікації... Тож поки що запитаємо про інше: де поділися ті кілька тисяч патріотів, які в суботу крокували містом у вишиванках, а в неділю цілковито проігнорували захід на честь людини, котра першою підняла прапор боротьби за те, щоб українці мали право ходити у своєму національному одязі, а не в російських косоворотках?
— Це запитання, мабуть, варто адресувати передовсім нашій міській владі, яка й досі не легітимізувала той пам’ятник Івану Мазепі й водночас з усіх сил намагається перешкодити патріотам установлювати синьо-жовтий і червоно-чорний прапори на монумент «слави русского оружія», — зазначила у розмові з власкором «Голосу України» ветеран педагогічної праці волонтерка Ніна Кирпотіна. — Зрозуміло, що на той парад у вишиванках службовців, школярів та студентів збирали за рознарядкою згори, забезпечуючи масовість. А от ушанувати пам’ять видатного поборника нашої Незалежності та запросити молодь на фестиваль сучасної української музики і батьки міста, й педагоги полтавських шкіл та вишів «забули». Чи не тому, що «свої» патріотичні заходи вони, як і раніше, влаштовують переважно задля власного піару та для галочки у звітах?

Полтава.

Фото автора.