Це довело ОСББ «Ковалевської» (будинок № 6/8) у Рівному, яке об’єднало лише вісім квартир.

 

— До створення ОСББ нас спонукав жахливий стан будинку, зведеного ще 1968 року, і мала активність ЖЕКу, робота якого обмежувалася лише фарбуванням дверей та заміною лампочки у під’їзді, — розповідає голова об’єднання Оксана Мельник, яка виконує ці обов`язки на добровільних засадах. — Мешканці вирішили самостійно утримувати будинок та затвердили щомісячну плату — 50 гривень з квартири. Щомісяця на рахунок об’єднання надходить 400 гривень. З них сплачуються кошти за електроенергію в під’їзді (до 30 грн.), за обслуговування банку (10—15 грн.) та раз на рік — земельний податок (120 грн.). Решта залишається на рахунку. За рік ця сума становить 1000—2000 грн.


Звичайно, на такі кошти і на зарплату голові ОСББ не вистачає, та й реалізувати якийсь вагомий проект не можна. Тож після приватизації землі ОСББ взяло участь у Муніципальній програмі, за якою для утеплення будинку (на це потрібно згідно з проектом понад 249 тисяч грн.) було виділено двісті тисяч гривень, решту внесли мешканці будинку: співвласники двокімнатних квартир — по 6 тисяч, трикімнатних — по 6,5 тисячі гривень.


Внески мешканців будинку — немалі. Однак вони окупилися. Оксана Мельник розповіла, що у кожній квартирі їх будинку — індивідуальне опалення. Якщо раніше люди вмикали котел на поділку «4», то нині достатньо на «1». Тож взимку тепло в оселях щомісяця коштувало одній квартирі в середньому по 250 гривень. І це при тому, що котли у квартирах — газові.


У нинішньому році ОСББ «Ковалевської» у рамках Муніципальної програми сталого розвитку отримало співфінансування на встановлення паркана навколо будинку. Для реалізації проекту внесок міста становить 70, громади — 30 відсотків. До встановлення огорожі навколо будинку спонукав шум: з одного боку розташований нічний клуб «Лагуна», а з другого — Рівненська гуманітарна гімназія. Мешканці будинку постійно скаржаться, що вдень шумно від школярів, а вночі не дають спати відвідувачі дискотеки.


Як і кожне ОСББ, невеличке об’єднання має свою специфіку. За словами Оксани Мельник, керувати доволі непросто: «Важливим для маленьких ОСББ є те, щоб головою правління була людина, хоча б трохи компетентна в бухгалтерії та управлінських документах», — ділиться власним досвідом жінка, яка за фахом бухгалтер, що допомогло їй в управлінні об’єднанням.


Олена ЧУДІНОВИЧ, прес-секретар житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА.


Рівне.