За минулу добу (дані на 27.09) російсько-терористичні формування 40 разів відкривали вогонь по позиціях ЗСУ, використовуючи 120-мм міномети, гранатомети й БМП, повідомляє штаб АТО. Режим тиші не закріпився в районі бойових дій. І на цьому тлі виконання рамкової угоди про розведення сил і засобів сторонами в районі трьох населених пунктів (Петровське, Золоте та Станиця Луганська), що її підписано 21 вересня в переговорному форматі «Україна—ОБСЄ—Росія», виглядає досить проблематично. При цьому місію головного верифікатора цього процесу — ОБСЄ— бойовики роблять практично нездійсненною.

 

Спостерігачі СММ ОБСЄ в минулі вихідні не змогли потрапити на ділянку лінії розведення військ у Петровському Донецької області, інформує прес-служба місії. Бойовик терористичної організації «ДНР» сказав спостерігачам, що не може гарантувати їм безпеку через загрозу, яку становлять міни та снаряди, що не розірвалися в цьому районі. Та все-таки члени патруля СММ бачили цивільний автомобіль, що їхав по цій дорозі, та людей, що йшли нею.


В ОРДО спостерігачі зафіксували 11 протитанкових гармат (МТ-12 Рапіра, 100 мм) в окупованому селі Зеленому (28 км на схід від Донецька), три танки (невстановленого типу), що стояли неподалік селища Бойківське (колишнє Тельманове), що є порушенням відповідних ліній відведення. «За лініями відведення, але за межами виділених місць зберігання СММ бачила десять танків (Т-64), що стояли на полігоні «ЛНР» селища Мирне», — додали в прес-службі. 26 вересня в ОБСЄ заявили, що бойовики не пропустили спостерігачів у район ще однієї ділянки розведення сторін — Золоте.


За перешкоджання роботі представників ОБСЄ, яка взяла на себе зобов’язання цілодобово моніторити ситуацію в районі пунктів розведення, у рамковій угоді виписано відповідальність сторін. Про це сказав представник України з питань безпеки в Тристоронній контактній групі Євген Марчук, коментуючи прийнятий у Мінську документ. «Сторони повинні чітко показати представникам ОБСЄ, де перебувають їхні підрозділи зараз, і куди вони будуть відведені потім. Представники ОБСЄ повинні, у свою чергу, все точно зафіксувати й верифікувати. Відведення має проводитися симетрично й дзеркально, тобто — одночасно на ту саму відстань і обов’язково під контролем ОБСЄ», — зазначив він в інтерв’ю «Апострофу». За словами перемовника, процес передбачає підготовчий етап: до угоди додається графік відведення, на виконання якого виділяється 13 днів. «Я думаю, що на цьому тижні розведення сторін точно має розпочатися», — наголосив Марчук.


У свою чергу, перебуваючи з робочим візитом у Луганську, заступник глави СММ ОБСЄ Олександр Хуг заявив, що розведення сторін конфлікту на Донбасі є єдиним способом стабілізації ситуації на тривалий термін.


А наш кореспондент у Луганській області Павло Воронцов повідомляє, що в понеділок увечері бойовики тричі обстріляли Станицю Луганську із гранатометів і стрілецької зброї. На думку керівника Луганської військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза, неможливо гарантувати відведення озброєння з боку противника й вірити, що він дотримуватиметься умов перемир’я. Він побоюється, що якщо ЗСУ відійдуть на кілометр, то «ми втратимо Станицю Луганську», передає Радіо «Свобода». Юрій Гарбуз уважає, що в Мінську треба домовлятися не про відведення техніки на кілометр, а про повернення територій під українську юрисдикцію.