Через помилку філолога і села-двійники доля перших виборів у Шевченківській ОТГ залежатиме від лояльності ЦВК

 

9 вересня 2016 року Миколаївська облдержадміністрація звернулася до Центральної виборчої комісії з пропозицією прийняти рішення про призначення перших виборів у Шевченківській об’єднаній територіальній громаді Вітовського району. В екстреному порядку пакет документів довелося доповнити додатковими матеріалами, що стосуються уточнення назви двох адміністративно-територіальних одиниць.

 

Коментує ситуацію виконавчий директор Миколаївського регіонального відділення Асоціації міст України Тетяна Яблоновська: «Поки що це перший випадок, коли в результаті об’єднання кількох сільрад в об’єднаній територіальній громаді з’явилося два села з однаковою назвою. Зокрема, до складу Шевченківської ОТГ увійшло п’ять сільрад — Шевченківська, Зеленогайська, Полігонівська, Мирнівська, Котляревська. Загалом 12 населених пунктів, в яких мешкають понад одинадцять тисяч жителів. З’ясувалося, що, крім адміністративно-територіального центру ОТГ — села Шевченкове Шевченківської сільської ради, село з такою само назвою є в Котляревській сільській раді».


Свого часу, зокрема у 2009 році, щоб уникнути сіл-двійників у тоді ще Жовтневому районі (район перейменовано на Вітовський поточного року), це питання намагалась упорядкувати Миколаївська обласна рада п’ятого скликання, прийнявши рішення сесії про перейменування села Шевченкове Котляревської сільради в село Шевченко. Це рішення було спрямовано Голові Верховної Ради Володимиру Литвину, однак депутати Котляревської сільської ради далі не відстежили завершальної процедури уточнення назви адміністративно-територіальної одиниці.


Ще одну прогалину виявили — це «старанність» когось із філологів, який свого часу виправив «Котляревську сільську раду» на «Котлярівську сільську раду». Якщо б її назва походила від села «Котлярівка», філологічна правка була б доречна, але від назви села «Котляреве» сільська рада може бути лише «Котляревська». Рішення з приводу цього виправлення вже приймалося, однак ухвалена зміна зачепила не всі офіційні документи.


Тетяна Яблоновська підсумувала: «Нині регіональні консультанти з питань децентралізації Миколаївського РВ Асоціації міст України продовжують надавати громадам області методологічну і консультативну допомогу в рамках Всеукраїнської акції «Децентралізаційний марафон». Ми здійснили виїзди в 30 із 50 територіальних громад, які було взято під патронат на старті акції. На місцях щодня стикаємося з питаннями різного характеру.

Переважно це практичне застосування нормативно-законодавчої бази, Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Однак цей випадок у Шевченківській ОТГ стосовно неординарної ситуації через одну, так би мовити, літеру, тепер послужить повчальним прикладом, щоб застерегти інших уникнути «сім кіл пекла». Потрібно вчасно не один раз усе перевірити, за потреби внести виправлення, щоб ЦВК не акцентувала вашу увагу навіть на найменшому огріху в документах і не робила запити в процесі з приводу надання додаткової інформації. Адже кожна громада зацікавлена в якомога швидшому призначенні перших виборів, щоб не пропустити свій шанс і стати учасником бюджетного процесу з 1 січня 2017 року».


Прес-служба Миколаївського РВ Асоціації міст України.