Днями Президент України підписав указ №411/2016 про звільнення в запас військовослужбовців за призовом під час мобілізації на особливий період.

 

«Згідно із цим указом буде звільнено військовослужбовців, яких було мобілізовано у 2015 році під час шостої черги, або третю чергу осіб, мобілізованих відповідно до указу Президента України від 14.01.2015 №15. Це остання черга з мобілізованих у 2014—2015 роках громадян. Звільненню в запас підлягають майже 20 тисяч військовослужбовців», — пояснив начальник відділу комплектування військовослужбовцями військової служби за контрактом управління призову і комплектування ГУ Генштабу ЗСУ полковник Андрій Полонський. Звільнення здійснюватиметься поступово (почнеться після публікування указу) з метою недопущення зниження боєздатності підрозділів, поступового вивільнення й передачі посад, бойової техніки і майна. Демобілізованих обов’язково зарахують до оперативного військового резерву першої черги.


Коментуючи радісну для бійців новину, речник МОУ Вільєн Підгорний сказав: «Наскільки я розумію, рішення ухвалено. Україні потрібно призивати додаткових солдатів. Ідеться про чотирнадцять тисяч нових солдатів, яких треба призвати під кінець року. Ймовірність наступної хвилі дуже велика».


Майже те саме кажуть і наші бійці на передовій. Однак ці думки, як з’ясувалося, не збігаються з офіційною позицією відомства. Там стверджують,  поки потреби в оголошенні сьомої хвилі мобілізації немає, посилаючись на успішну кампанію з набору контрактників.


«З початку року контракт із українським військом уже підписали майже 53 тисячі військовослужбовців, з яких понад 6000 — офіцери. Ще кілька тисяч осіб пройшли відповідний відбір і укладуть контракт після проходження необхідного курсу підготовки. Отже, щомісяця лави ЗСУ в середньому поповнюють майже 6000 контрактників. Враховуючи зазначену тенденцію, до кінця року заплановано зарахувати ще 15—18 тисяч контрактників», — ідеться у повідомленні прес-служби МОУ.


Крім цього, у жовтні—листопаді відбудеться осінній призов на строкову службу, під час якого майже 14 тисяч юнаків поповнять армійські лави. У відомстві запевняють: строковиків до виконання бойових завдань у районі антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей не залучатимуть.


Генштаб і Міноборони працюють над удосконаленням законодавства про проходження військової служби за контрактом в умовах особливого періоду.

 

До слова

 

Президент України ветував закон, який передбачає надання права мобілізованим військовослужбовцем укладати короткострокові контракти під час особливого періоду, а після закінчення терміну дії контракту звільнитися з армії, переукласти чи достроково розірвати його (Верховна Рада ухвалила цей закон 12.07.2016). Про це вчора на брифінгу в Києві заявив і. о. начальника Головного управління персоналу — заступник начальника Генштабу ЗСУ Володимир Талалай. За його словами, закон створював умови для одномоментного звільнення великої кількості військовослужбовців, що «послабило б обороноздатність у зоні проведення антитерористичної операції».