Усі внутрішні процедури в Європейському Союзі з приводу запровадження безвізового режиму для наших співвітчизників можуть завершитися до кінця жовтня. Таке сподівання висловив Голова Верховної Ради Андрій Парубій у рамках зустрічі з Головою Представництва ЄС в Україні Хьюгом Мінгареллі.

Очільник парламенту відзначив роль європейських партнерів у послідовному сприянні нашій країні на шляху євроінтеграції. Він висловив подяку за підтримку відповідної доповіді в Комітеті Європейського парламенту з питань цивільних прав юстиції та внутрішніх справ (LІBE). За словами А. Парубія, «Україна стала на шлях реформ через євроінтеграційні прагнення українського народу, тому налаштована в цьому питанні дуже рішуче і сподівається на щільну співпрацю з Європейським Сюзом».

Своєю чергою, Хьюг Мінгареллі (на знімку праворуч) дав високу оцінку «амбітній програмі реформ», яку впроваджує українська влада. Співрозмовники констатували ключову роль українського парламенту, зокрема, в ухваленні законодавства в сфері регулювання енергоринку, експортно-імпортних питань, перспектив повноцінного впровадження електронного декларування, реформування сектору державного управління, впровадження дорожньої карти внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради.

«Представництво ЄС працює для того, аби допомогти Україні в складних питаннях і поділитися досвідом, який вже набули країни Європи на шляху побудови демократичного суспільства», — наголосив Х. Мінгареллі. «Наша мета не вчити, а ділитися досвідом, оскільки перед нами багато спільних викликів», — продовжив він і дав зрозуміти, що європейська спільнота є надійним партнером для України, яка обрала шлях свободи та демократії.

У рамках переговорів сторони підтвердили взаємну готовність розвивати стратегічні взаємини. Голова Верховної Ради Андрій Парубій привітав Хьюга Мінгареллі з призначенням на посаду Голови Представництва Європейського Союзу в Україні та побажав успіхів у виконанні цієї місії.

* * *

Рішення ключового комітету Європарламенту про надання безвізового режиму демонструє, що Україна гідно склала іспит реформ на шляху євроінтеграції. Таке переконання висловив Голова Верховної Ради Андрій Парубій на своїй сторінці у Facebook. «Вітаю це рішення наших європейських партнерів та дякую їм за послідовну підтримку України», — йдеться у тексті.

Очільник законодавчого органу зазначив: під час останньої зустрічі з Головою Європейського парламенту Мартіном Шульцем, той заявив, що за умови позитивного рішення профільного комітету остаточне голосування про безвіз відбудеться під час чергової сесії Європарламенту на початку жовтня. «Вірю, що вже за тиждень європарламентарії підтримають це важливе і близьке для кожного українця питання», — написав А. Парубій. Він висловив переконання, що після цього кожен із нас відчує себе повноправним вільним громадянином вільного світу.

За повідомленням прес-служби апарату Верховної Ради України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.