Футбол. Ліга Європи. Сьогодні два наші клуби проведуть матчі другого кола групового етапу. Суперники у них, зрозуміло, різні за силою і класом. Але відповідальність одна і вимоги також: постаратися показати свої найкращі якості і докласти всіх зусиль, щоб зіграти з позитивним результатом.

***

Звичайно, дещо простіше завдання у «Шахтаря», котрий першим вступає у боротьбу. Суперник у нього гідний, але не такий елітний, як у «Зорі». Отже, донеччани у Львові приймають португальську «Брагу». Вже писано-переписано про особливу пікантність цього поєдинку. Пробачте, але нагадаємо ще раз, можливо, хтось і не володіє інформацією: нинішній керманич «гірників» Паулу Фонсека (на знімку) в попередньому сезоні очолював саме наших суперників.
Його запитали після виграного матчу чемпіонату у «Волині»:
— Наступний єврокубковий поєдинок ви проведете проти своєї колишньої команди. Як налаштовуватимите «Шахтар»? Які емоції переживаєте самі?
— Поки що жодних емоцій, бо матч ще не почався, — відповів Фонсека. — Найімовірніше, на це запитання відповім розгорнутіше після зустрічі. Напевно, я б збрехав вам, якби сказав, що майбутній матч не буде для мене особливим. Так, «Брага» — моя колишня команда, там мої екс-гравці. Є також персонал і велика кількість друзів. Але я розглядатиму їх як звичайних суперників.
Я на сто відсотків переконаний, що буде складний матч. «Брага» сильна, вона відмінно себе показує в чемпіонаті Португалії. Звичайно, у них є невелика перевага — вони знають мої футбольні ідеї. Але не варто забувати, що перевага є й у мене: я їх теж добре знаю.

***

На «Арені Львів» працюватиме суддівська бригада з Німеччини. Рефері — Тобіас Штилер, лайнсмени — Ян Зайдель, Рафаель Фольтін. Додаткові асистенти — Роберт Гартманн, Патрік Іттріг. Четвертий арбітр — Майк Пікель.
Початок зустрічі о 20:00. Трансляція наживу на каналах «Україна» і «Футбол-1».

***

Очікуваннями на сьогоднішній матч на «Олд Траффорд» проти знаменитого на весь світ клубу «Манчестер Юнайтед» поділився тренер луганської «Зорі» Юрій Вернидуб (на знімку):
— Думаю, що суперник вийде на матч проти нас таким злим, що й уявити складно. Але хочеться не посоромитися, показати гру, характер. А тренеру «червоних дияволів» португальцю Жозе Моурінью бажаю довго працювати й процвітати біля керма його нинішньої команди.
Хоча, якщо відверто, сподіваюсь і на недооцінку нас з боку наставника суперника. Не сумніваюся, що за українським футболом він трохи стежить. Окрім нас, є «Шахтар», «Дніпро», «Динамо», проти яких грали очолювані ним команди. Але є шанс, що він нас таки недооцінив...
Цікаво, що сподівання Вернидуба ніби й підтверджуються. Адже виявляється (це стверджують британські ЗМІ), що лідер англійського клубу Златан Ібрагімович не зіграє проти луганчан. Ні, він не травмований, не захворів, а цілком здоровий і сповнений сил. То що сталося?
Ініціатором такого рішення став... Жозе Моурінью. Він надав 34-річному шведу короткострокову відпустку, яку той проводить у Мілані.
У нинішньому сезоні Ібрагімович зіграв у дев’яти матчах за свій клуб і відзначився п’ятьма забитими м’ячами.

***

І насамкінець наведемо слова одного з лідерів «Зорі» однолітка Ібрагімовича, сербського півоборонця Желько Любеновича, котрі певною мірою свідчать про настрій наших футболістів перед складним іспитом:
— Скажу чесно: не міг уявити ще зовсім нещодавно, що нам доведеться зіграти з такою командою, як «Манчестер Юнайтед». Ніхто не очікував такого жеребкування. Я дуже радий, що нам випав такий суперник. Зігравши з ним, ми подивимося з боку на свій реальний рівень, отримаємо величезний досвід...

***

У зустрічі в Манчестері буде задіяна бригада арбітрів із Ізраїлю. Рефері — Орель Грінфельд, лайнсмени — Данні Красіков і Рой Гассан. Додаткові асистенти — Ейтан Шмулевич та Елі Гакмон. Четвертий арбітр — Амігай Ієшуа Мозес.
Початок матчу о 22:05. Його транслюватиме «Футбол-2».

Фото shakhtar.com і zarya-lugansk.com