Понад півсотні науковців — знавців права з усієї України — зібралися на Рівненщині на Міжнародну наукову конференцію. Історики права напрацюють рекомендації до чинних законів, щоб привести їх у відповідність до європейського зразка. Пропозиції передадуть у парламент, щоб народні депутати України врахували їх під час роботи над законопроектами.
Конференція присвячена датам — 1000-річчю «Руської Правди» і 450-річчю Другого (Волинського) статуту Великого князівства Литовського. Ці нормативно-правові акти — кодекси права, що діяли за часів Київської Русі та Великого князівства Литовського. Вони мали величезну вагу для законодавства української держави тих часів. Ними юристи користувалися кілька століть. За словами науковців, ці документи були аналогами сучасного європейського права.
«Україна обрала курс на євроінтеграцію. Тож чинне законодавство потрібно привести у відповідність до європейського. Нині ще діє радянське право. Наприклад, згідно з чинним Житловим кодексом кожна людина має право на соціальне житло. Проте ми всі розуміємо, що це утопія. Аналогічні норми прописані й у кримінальному, цивільному законодавстві. Вони потребують багатьох змін та доповнень. Саме тому науковці-правники зібралися, щоб напрацювати пропозиції до законодавства», — розповів президент Міжнародної асоціації істориків права, співробітник Інституту законодавства Верховної Ради Олександр Ярмиш.

За матеріалами Рівненської ОДА підготувала Олександра ЮРКОВА.