Це одне із багатьох запитань, які виникли у деяких народних депутатів після відвідин україно-російського кордону на Харківщині, де споруджено так звану стіну. Думки та оцінки народних обранців кардинально різняться. Одні схвально оцінюють проведені роботи з облаштування кордону, другі звернулися до антикорупційних органів щодо правомірного витрачання бюджетних коштів. Щоправда, є й позиція, буцімто кордон у такому вигляді взагалі не потрібен.

Так, за словами Андрія Тетерука («Народний фронт»), після відвідин частини кордону в Харківській області можна стверджувати: зроблено значний обсяг роботи. «Впродовж 25 років, на жаль, питанням облаштування кордону між Україною та Росією ніхто не займався. Це рішення було дуже розумним і державницьким. Бо відкритий кордон дозволяв безперешкодно переходити не лише контрабандистам, які знахабніли до того, що відкривали вогонь по прикордонниках, котрі намагалися затримати ці вантажі, а й загонам бойовиків із Російської Федерації», — зауважив він у коментарі «Голосу України».
За його словами, після рішення Арсенія Яценюка облаштувати державний кордон Науково-дослідний інститут СБУ разом із фахівцями зі Сполучених Штатів Америки та Ізраїлю розробили проект з інженерно-технічного облаштування кордону між Україною та Росією. Він включає в себе глибокий протитанковий рів, насипний вал, контрольно-слідову смугу, рокадну дорогу, яка значно покращує і пришвидшує переміщення патрулів прикордонників. Потім знову частина контрольно-слідової смуги та контрольний паркан. «Увесь комплекс споруд майже унеможливлює безконтрольний перетин кордону. Нині завершується тестування у чотирьох погодних умовах електронно-оптичного кабелю, який після налаштування у теплу й холодну пору року дасть змогу з точністю до метра і до кілограма розуміти: хто саме в якій місцевості намагається перетнути кордон — тварина чи людина. Атестація відбувається за участю міжнародних фахівців», — повідомив А. Тетерук.
Він переконаний: говорити про фінансові зловживання недоречно. Адже із загальної суми в понад 4 млрд. грн., передбаченої на спорудження «Стіни», за цей час було виділено менше 10%. 2015-го — 500 млн. грн., цього року — 75 млн. грн., а витрачено 23 млн. «Тобто при спробі дискредитувати цей проект, мовляв, там усі гроші розкрадені, з’ясовується, що туди майже нічого не виділялося, щоб розкрадати. На відміну від облаштування ротних і взводних пунктів, які робили рай- та облдержадміністрації, де ми бачимо, що виявлені зловживання, цей проект облаштовується виключно Державною прикордонною службою. Вона вже заявила про готовність звітувати за всі цифри. Сам же об’єкт є режимним, тож маємо дотримуватися державної таємниці», — сказав народний обранець і додав, що розмовами про «розікрали» створюється лише негативне ставлення українського народу.
Щодо перевірок правоохоронними та антикорупційними органами А. Тетерук зауважив: «За чинним законодавством вони повинні реагувати на кожну заяву. Нехай перевіряють. На момент, коли ми оглядали облаштований кордон, працювала група експертів із НАБУ. Вони перевіряли якість робіт. Я більш ніж упевнений, що вони дадуть свою експертну оцінку. Тоді й подивимося, чи є там зловживання. Нам прикордонники відверто казали: «Якби ми хотіли зловживати, облаштовували б укріплення земляного валу складними матеріалами, спеціальним покриттям. Ми хотіли убезпечити кордон від незаконного перетину, зробити якісні умови для несення служби прикордонниками і унеможливити повторення ситуації 2014 року, коли російські війська безперешкодно увійшли на територію України». Це їхня основна мета», — розповів депутат.
За його словами, всі, хто заявляють про зловживання, мають довести це фактами. «Облаштування кордону не подобається росіянам, Опозиційному блоку... Якщо людина не має продержавницької, проукраїнської позиції, на кого вона працює? Чого хоче досягти своїми заявами? Це дуже важливо, щоб кожен розібрався. Тим паче, що на сайті Держприкордонслужби та «Народного фронту» є всі цифри щодо «Європейського валу», це відкрита інформація», — зауважив він.
Власне, провести аудит проекту за участю авторитетних міжнародних аудиторських компаній вимагає Опозиційний блок. «Влада зобов’язана тимчасово припинити фінансування цього проекту до того часу, поки незалежні міжнародні компанії не проведуть аудит ефективності використання державних коштів», — заявив Микола Скорик.
За його словами, на «Стіні» наживаються ділки від влади, які за допомогою цього корупційного проекту збивають собі мільйонні статки.
«У цьому разі така стіна не потрібна. Усі порушення: незаконна міграція, трафік наркотиків, контрабанда, закриваються іншими способами. З військової точки зору вона не має жодного сенсу. Адже у разі військових, не дай Боже, дій такий «заборчик» може повалити будь-який БМП. Тому сенсу в ньому — жодного», — наголосив він.
Представниця «Об’єднання «Самопоміч» Олена Сотник, яка у складі депутатської групи також відвідувала «Європейський вал», зокрема поблизу «Журавлівки» та «Чугунівки» (Харківська область), звернулася до Міноборони, Держприкордонслужби та МВС із проханням роз’яснити: це фортифікаційні захисні споруди чи інженерно-технічне облаштування кордону. Адже це зовсім різні речі, зауважила вона.
Ще одне звернення стосується перевірки доцільності витрачених коштів.
«Є показова ділянка поблизу «Журавлівки», яка повністю обладнана всім необхідним — установлено камери, сенсорну сигналізацію... Але це 30 км за два роки. А є «Чугунівка», де так само два роки тривають роботи, але рів уже осипався і сягає максимум півтора метри. Рокадна дорога, яка коштує солідних грошей, через неврахування геологічних особливостей цієї ділянки просто розмита стічними водами. Там є проблема зі встановленням паркану, який не був належним чином зацементований. Він на вітру хитається у різні боки. Там є серйозна проблема з виконанням та контролем якості робіт», — розповіла депутат.
За словами О. Сотник, НАБУ вже порушило кримінальне провадження за статтею «розтрата коштів», вони проводять перевірку.
Тим часом, поки антикорупційні органи здійснюють перевірку, попереду новий бюджетний рік, і знову йтиметься про виділення коштів на будівництво «Стіни». Тож О. Сотник, не очікуючи висновків офіційних органів, збирається за допомогою будівельників скласти альтернативні кошториси. Щоб порівняти їх із документами, за якими велися роботи.

Дослівно

Народний депутат Андрій Тетерук («Народний фронт»): «Моя особиста думка: ми повинні облаштовувати кордон. Тим більше, якщо ми збираємося у Європу. В ЄС маємо йти з такими кордонами, які унеможливлять перехід терористів, незаконних мігрантів. До слова, за цей час виявлено чотири невдалі спроби перетину кордону. Всі, хто намагався перетнути кордон в облаштованій місцевості, були затримані».

Довідково

НАБУ здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України за фактом розтрати шляхом зловживання службовим становищем грошових коштів Державного бюджету України, виділених на реалізацію проекту «Стіна» на державному кордоні України з Російською Федерацією.