У Дніпрі відбувся перший міський фестиваль науки, техніки та сучасних технологій Іnterpіpe TechFest. Тут можна було побачити дронів, роботів, радіокеровані автомоделі, 3D-принтери, подивитися на захоплюючі експерименти, ознайомитись із вітчизняними інноваціями тощо.

Як розповів Дмитро Киселевський (на знімку), директор із корпоративних відносин компанії «Інтерпайп», що є ініціатором фестивалю, цей захід покликаний популяризувати інженерію серед широкого загалу. «Ми хочемо, щоб діти мріяли бути інженерами, студенти охоче йшли на роботу у технологічні компанії, адже вважаємо, що це класно і цікаво», — зазначив він.
У перший день фестивалю відбулися змагання із робосумо. Маленькі механізми мали виштовхати супротивника за межі білого кола. Роботи заздалегідь запрограмовані, тож їхні власники не можуть втрутитись у боротьбу на рингу.
Також можна було повболівати за учасників усеукраїнського змагання з дрифту на радіокерованих машинках. На перегони зібралися кращі спортсмени з Києва, Дніпра, Харкова. Завдання полягало у тому, щоб у парних заїздах друга машинка максимально точно повторила траєкторію першої.
Ще однією захоплюючою подією став другий чемпіонат України з пілотування дронів. У майстерності керування коптерами позмагалися не тільки представники нашої країни, а й гості з-за кордону. Дрон-рейсинг — перегони на спеціально обладнаній трасі. Середня швидкість апарата на дистанції — 50—60 км/год, а на деяких ділянках вона сягає 150 км/год. Керують безпілотниками за допомогою відеозображення, яке отримують з їх борту, використовуючи спеціальні окуляри. Особливість перегонів у Дніпрі — складна похила дворівнева траса.

Як розповів чинний чемпіон України з цього виду спорту киянин Віктор Дзензель (на знімку), зазвичай змагання влаштовують на полях або стадіонах. «Те, що траса розміщена на схилі, передбачає деякі труднощі в управлінні коптером», — зазначає він.
За словами Віктора Дзензеля, на перегонах представлений один вид дронів — гоночні, які спеціально будують легкими, потужними та швидкими. Він каже, що цей спорт дуже молодий, і в Україні не так багато його представників, відбіркових турів.

Окрім «повелителів повітря», на одній із локацій можна було познайомитись із підкорювачами Космосу. У однойменній зоні представлене легендарне КБ «Піденне». «На фестиваль ми привезли малогабаритні зразки, які можуть комплексно охарактеризувати ті напрямки, над якими ми працюємо. КБ «Південне» — одне з небагатьох підприємств, яке виробляє всі види ракето-космічної техніки. Ми 50 років робимо космічні апарати, зокрема, наші ракетоносії достойно виступають на світовій арені», — каже Олександр Логінов, начальник відділу науково-технічної інформації КБ (на знімку). Він позіціонує Дніпро як центр технічної думки, технічного потенціалу, який потрібно розвивати і використовувати. «Ми були б раді, аби молодь, яка відвідала фестиваль, відчула те, що ми відчуваємо — справжній кайф від зустрічі з найвищими досягненнями техніки. А досконалішої, аніж у ракетно-космічній галузі, у світі не існує», — зазначив фахівець. До речі, як показує практика, Космос і справді нині — справа молодих. За словами Олександра Логінова, кількість працівників КБ «Піденне» нині перевищує п’ять тисяч, третина — співробітники у віці до 30 років, ще третина — до 45.

Дніпропетровська область.

Фото автора.