Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ готова проводити верифікацію процесу розведення сил і засобів сторін у районі н. п. Петровське, Золоте та Станиця Луганська, передбаченого рамковою угодою Тристоронньої контактної групи. Але вимагає гарантувати безпечний доступ її співробітникам на ці ділянки для встановлення постійних спостережних пунктів. Про це заявив перший заступник глави СММ ОБСЄ в Україні Олександр Хуг на брифінгу в Донецьку. «Нам заважають фізичні перешкоди, а також доступу перешкоджають міни та інші вибухонебезпечні предмети», — сказав він.

Перед цим Олександр Хуг побував у рамках моніторингу підготовки виконання рамкової угоди, підписаної 21 вересня в Мінську, відвідав Луганську область. І там заявив, що спостерігачі не мають наміру залишати зону збройного конфлікту на Донбасі, незважаючи на численні перешкоди, які співробітники місії зустрічають із боку проросійських збройних формувань.

Обстріли фіксуються по всій зоні АТО

За минулу добу (дані на 21.09) російсько-окупаційні війська 35 разів відкривали вогонь по позиціях українських захисників, повідомляє штаб АТО. При цьому противник продовжує активно застосовувати стрілецьке озброєння, великокаліберні кулемети, станкові гранатомети, також фіксується епізодичне застосування 120-мм мінометів і ББМ.
Незважаючи на заяву СММ ОБСЄ про те, що порушення так званого режиму припинення вогню спостерігаються лише в «трикутнику» Авдіївка — донецький аеропорт — Ясинувата, за даними групи «Інформаційний опір», у реальності обстріли з боку окупантів фіксуються практично по всій зоні АТО. Найгарячіші ділянки — приморський напрямок, східний фланг позицій «Горлівського гарнізону» російсько-терористичних військ, смуга Верхньоторецьке — Авдіївка — Мар’їнка — Красногорівка, відзначається активізація противника уздовж лінії фронту в Луганській області.
Крім того, бойовики продовжують формування нещодавно створеного «Слов’янського батальйону», призначеного для проведення диверсійної та терористичної діяльності на територіях Донецької й Луганської областей. «Нині у складі даного формування створюється «рота розвідки», командиром якої планується призначити Габора Ігоря Олеговича (проходив службу в кол. спецпідрозділі «Барс» МВС України)», — пише на своїй сторінці у Фейсбук координатор «ІС», народний депутат України Дмитро Тимчук.