Представник України в підгрупі з безпеки Тристоронньої контактної групи Євген Марчук спростовує ризики втрати населених пунктів на лінії зіткнення через відведення військ. На своїй сторінці у Фейсбук він розмістив деталізований коментар-лікнеп з підписаної в Мінську рамкової угоди.

1. Три ділянки перебувають на лінії зіткнення й не «в», а «в районі населених пунктів».
2. До цих ділянок не входить жоден населений пункт чи електростанція.
3. У центрі двох ділянок: зруйнований міст через річку Сіверський Донець (Станиця Луганська) і непрацюючий через обстріли КПВВ біля Золотого. Мета — відремонтувати та запустити.
4. Сторони мають після семи днів повної тиші на цих (!!!) ділянках, а не по всій лінії фронту, відвести війська синхронно, тобто одночасно й дзеркально (!!!), тобто один напроти одного, за участі та постійного (!!!) контролю патрулів СММ ОБСЄ й СЦКК по одному кілометру від лінії зіткнення та по одному кілометру ліворуч і праворуч. Тобто йдеться про квадрат 2 на 2 кілометри.
5. ОБСЄ бере під постійний моніторинг, у тому числі за допомогою камер нічного бачення, ці ділянки.
6. У разі будь-яких порушень (усі вони детально виписані) однією із сторін у будь-який час проводиться комплекс заходів ОБСЄ, СЦКК (вони також виписані), аж до термінового повернення військ на вихідні позиції.
7. Оскільки дистанція в 1 кілометр дає змогу сторонам самостійно надійно контролювати територію, у тому числі вогневими засобами, «сюрприз» протилежної сторони неможливий.
8. Передова лінія на цих ділянках надійно замінована обома сторонами. За стабільного режиму тиші можуть бути розміновані підходи до мосту й КПВВ.
9. У разі спроби однієї зі сторін використати відремонтований міст у воєнних цілях — вивести його з ладу на такій відстані, — справа декількох хвилин.
10. Відведення військ на цих трьох ділянках має насамперед гуманітарну мету і є по суті пілотним проектом. Перевірити на практиці, чи може це працювати, що потрібно врахувати надалі...
11. Ніякого телячого чи піонерського оптимізму ні в кого з українських переговорників немає, що все відбудеться так, як планується. Недовіра сторін зашкалює.
«Що краще, нічого не робити й чекати, поки не будуть розв’язані всі проблеми Донбасу по українському сценарію, чи пробувати хоч трішечки «розвантажувати» лінію фронту? Де зараз «Торнадо», «Смерчі», «Урагани», «Піони», «Точки-У»? Вони самі пішли від лінії зіткнення?» — так риторично-питально підсумував своє роз’яснення Євген Марчук.