На цьому наголосив Голова Верховної Ради Андрій Парубій під час зустрічі із новопризначеним Надзвичайним і Повноважним Послом ФРН в Україні Ернстом Райхелем. Глава парламенту висловив вдячність уряду Німеччини за послідовну підтримку у питаннях захисту суверенітету і територіальної цілісності нашої країни.


А. Парубій побажав Е. Райхелю плідної дипломатичної роботи «в один із найскладніших періодів» розвитку України. Водночас подякував за допомогу у реабілітації воїнів, поранених на передовій, у врегулюванні ситуації на сході України, а також за готовність надавати практичну допомогу у реалізації системних реформ у державі. «Позиція Німеччини є визначальною для багатьох інших держав, тому вона і для нас є особливо цінною у багатьох ситуаціях», — сказав він.


Голова Верховної Ради зазначив: «В Україні проведено величезну роботу щодо виконання всіх умов, поставлених перед нею, у тому числі і в питанні щодо надання безвізового режиму. Ми розраховуємо на ухвалення цього рішення Європейським парламентом найближчим часом». Він висловив побажання, щоб співпраця між Україною і Німеччиною була «щільною і системною».


А. Парубій поінформував пана посла щодо основних напрямків процесу реформування нашої країни. Він зазначив, що «реформи доводиться проводити в умовах війни та потужного інформаційного впливу з боку Росії, що особливо ускладнює процес, зважаючи на їхню болючість». «Тим не менш, можливо не так швидко, як би хотілося, але дуже твердо йдемо до реформування країни», — підкреслив глава парламенту і додав, що «одним із ключових показників цього є запровадження антикорупційного законодавства, яке лежить і в основі надання Україні безвізового режиму».


А. Парубій нагадав, що багато з того, що було ухвалено парламентом, вже імплементовано: «Це і НАБУ, працює антикорупційна прокуратура, відкриті реєстри майна чиновників, запрацювало і електронне декларування».

«Думаю, все це матиме необоротний характер, — підкреслив він і додав. — Нам доводиться реформувати всі сфери суспільного життя. Повністю реформували поліцію, практично заново створювали українську армію і силові структури». Проте найважливішою прерогативою Голова Верховної Ради назвав проведення судової реформи. Він також повідомив про інші важливі зміни, що відбуваються в Україні: з питань децентралізації, розвитку самоврядування, піднесення на вищий рівень статусу громад, проведення низки важливих законодавчих дій у сфері енергетики. А. Парубій підкреслив, що «ключовий мотив суспільства захований в енергії Майдану, яка охопила країну». «Закон про електронне декларування і, зрештою, низка антикорупційних законів не були б ухвалені, якби не було до того волі у суспільстві та українському політикумі», — наголосив він.


Своєю чергою Е. Райхель зазначив, що Німеччина докладає зусиль для підтримання безвізового режиму для України. «У цілому це правильно, і ми підтримуємо вас спільно з французькими друзями і Сполученими Штатами Америки», — сказав він і підкреслив, що необхідність одночасного ухвалення рішення щодо механізму припинення безвізового режиму викликана в цілому міграційною кризою в країнах Європи.


Повноважний і Надзвичайний Посол наголосив, що Німеччина і надалі підтримуватиме Україну, яка зробила свій вибір на користь європейських цінностей. Він вважає неприпустимими сумніви у достатній стійкості його країни у цьому питанні. «Вважаю це абсолютно необґрунтованим, — сказав він і підкреслив. — Ми і надалі виступаємо за територіальну цілісність і недоторканність України і цим не обмежуємося, а практичними кроками намагаємось довести, що міжнародне право має дотримуватись».


У цьому контексті Голова Верховної Ради зазначив, що «є незгодні з позицією Німеччини, але немає таких, хто її недооцінює». «В Україні дуже добре розуміють і роль, і значення Німеччини, — наголосив він. — Лідерська позиція і викликає критику, і водночас творить лідерство. Думаю, позиція Німеччини відносно України надзвичайно важлива, з урахуванням того, що вона входила до числа країн за Будапештським меморандумом».


Торкаючись питання щодо врегулювання ситуації на сході, сторони були єдиними у тому, що проведенню виборів на окупованих територіях має передувати режим повного припинення вогню та гарантування безпеки громадянам України. Голова Верховної Ради поінформував дипломата щодо створення у парламенті групи з покрокового виконання пунктів Мінських угод. До цієї групи, яку очолює Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, входять представники всіх фракцій.

 

Цитата

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій: «Ми виступаємо за мирне розв’язання ситуації на сході країни. Ніхто в Україні не боїться виборів на Донбасі. Нас лякають вибори під дулами автоматів, коли акція під назвою «вибори» не матиме жодного стосунку до справжнього волевиявлення громадян України та забезпечення їхніх прав і свобод. Це буде по-справжньому зрада українців, що стали заручниками на тих територіях».


За повідомленням прес-служби апарату Верховної Ради України.
 

 

Надзвичайний і Повноважний Посол ФРН в Україні Ернст Райхель.

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.