Останніми днями Україною прокотилася хвиля отруєнь контрафактним алкоголем. За офіційним даними, на ранок 28 вересня загинуло 27 осіб і майже така сама кількість потерпілих перебуває у важкому стані в реанімаціях Харківської, Миколаївської, Донецької та Луганської областей.

У Донецькій області стверджують, що небезпечний сурогат, від якого у них уже померло п’ять осіб, потрапив у їхній регіон саме з Харківщини. Керівник донецької поліції В’ячеслав Аброськин написав на своїй сторінці у Фейсбуці, що правоохоронці затримали безпосереднього реалізатора зілля у Лимані (саме у цьому місті мешкали потерпілі від фальсифікату) і постачальницю великих партій сурогату з Ізюма Харківської області. Обох затримано, їх доправили в ізолятор, і нині вони дають показання.
У Луганській області від отруєння метанолом (деревний спирт), який був у контрафактному алкоголі, померли дві жінки, ще одна перебуває в лікарні. Як стало відомо поліції, мешканка Рубіжного придбала через Інтернет 50 літрів алкоголю, яким пригощала на дні народження своєї матері. Нині правоохоронці встановлюють особи тих, хто продав смертельний напій.
У Миколаєві від горілки померло дві особи. Вони — мешканці одного району, купували в місцевому магазині алкоголь, який тут продавали з-під поли.
За всіма цими фактами правоохоронними органами чотирьох областей розпочато кримінальні провадження за ознаками одразу кількох статей КК України, серед яких і навмисне вбивство.