Унікальний досвід Ізраїлю може бути корисний і нам

 

Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд зустрілася з офіційною делегацією Кнесету Держави Ізраїль, зокрема, з Єхіелем Баром та Навою Бокер — заступниками Спікера Кнесету, Давідом Бітаном — Головою коаліції, Дафною Капланскі — координатором із міжнародних відносин Євро-азіатської секції Кнесет тощо.


Під час розмови учасники обговорили широке коло питань щодо подальшої співпраці України з Ізраїлем, зокрема у сфері науки, медицини, освіти та бізнесу, а також на рівні парламентів обох країн.


Оксана Сироїд подякувала гостям за участь у заходах, приуроченим 75-й річниці трагедії у Бабиному Яру, привітала із 25-річчям встановлення дипломатичних відносин між країнами, а також висловила співчуття з приводу смерті колишнього Президента Держави Ізраїль Шимона Переса.


Заступник Голови Верховної Ради наголосила, що «досвід Ізраїлю — унікальний для України як досвід держави, яка є успішною в умовах постійної загрози». «Ізраїль бореться фактично за свою державність упродовж багатьох десятиліть, але водночас продовжує будувати не лише одну з найпотужніших армій у світі, а й успішну освіту, успішну якісну медицину, систему соціального захисту», — підкреслила вона.


На переконання О. Сироїд, найважливіше для держави — розуміти реальність і визначати головне. «Якщо розуміти реальність, то, можливо, потрібно поставити її на покуті і довкола неї побудувати всі інші пріоритети! — наголосила вона і додала. — Досвід Ізраїлю нас цьому вчить».


Іншим важливим уроком для України вона назвала вміння Ізраїлю захищати свої національні інтереси. «Якщо спостерігати і слухати, як ізраїльські державники говорять про себе, перебуваючи під постійною загрозою, то ніколи не було виправдування, — зауважила заступник глави парламенту. — Вони ніколи не виправдовують свого існування, не виправдовуються, чому вони живуть на цій землі».


О. Сироїд вважає, що «це те, чому повинні українці навчитись робити — не пояснювати нікому, чому вони тут живуть — вони живуть тут тому, що це їхня земля». Її колега з ізраїльського Кнесету як доказ такої позиції навів вислів, який використовує, коли говорить із представниками воюючих сусідів: «Ви хочете тут жити поруч із нами чи замість нас? Якщо хочете замість нас, то цього не буде ніколи. А якщо хочете жити поруч, то давайте шукати умови для миру».


Єхіель Бар також зазначив, що «Україна є тим питанням, що єднає ізраїльський Кнесет». «Іноді тяжко досягати певних домовленостей у Кнесеті між коаліцією і опозицією, але коли це стосується України — Ізраїльський Кнесет завжди єдиний у її підтримці», — сказав він.


Учасники зустрічі домовились щодо активізації міжпарламентської співпраці, окрім науки, культури та освіти, зокрема, і в питаннях захисту держави, безпеки і оборони, громадського контролю за військовою сферою.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.

 

Голова коаліції Кнесету Держави Ізраїль Давід Бітан, заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд, заступники Спікера Кнесету Єхіель Бар та Нава Бокер.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.