Голова Верховної Ради України Андрій Парубій підписав розпорядження про скликання 29 вересня 2016 року о 10.00 позачергового пленарного засідання Верховної Ради України, на якому буде розглянуто питання про звільнення суддів.


За повідомленням прес-служби апарату Верховної Ради, це розпорядження підписане у зв’язку зі зверненням Президента України Петра Порошенка до Голови Верховної Ради Андрія Парубія з проханням скликати до 30 вересня позачергове засідання парламенту та включити до порядку денного питання про звільнення суддів.


«Слід звільнити за порушення присяги усіх суддів, щодо яких внесено подання Вищої ради юстиції, у тому числі причетних до незаконних арештів майданівців», — зазначив глава держави та підкреслив, що невирішення вказаного питання позначиться на функціонуванні судової системи та проведенні судової реформи.


Оскільки положення Регламенту Верховної Ради передбачають обов’язкову присутність судді на пленарному засіданні під час розгляду питання про його звільнення на підставі частини п’ятої статті 126 Конституції України, то на сайті Верховної Ради розміщено запрошення суддів для участі у розгляді питання про їхнє звільнення.