Є переконливі свідчення, що «Боїнг» Малайзійських авіаліній МН17 було збито ракетою серії 9М38 з комплексу «Бук». Про це вчора заявили представники прокуратури Нідерландів, які спільно з Міжнародною слідчою групою (МСГ) озвучили попередні результати розслідування авіакатастрофи.

 

Згідно з офіційними висновками фахівців, ракету, що збила літак, було запущено з території, яку 17 липня 2014 року контролювали проросійські сепаратисти. «Точне місце запуску — місцевість біля Первомайського, поле біля Первомайського, площею майже 600 кв. м», — зазначив нідерландський прокурор Фред Вестербеке. Також після допиту свідків, перегляду численних відео- та фотоматеріалів і вивчення записаних телефонних розмов представники групи зробили висновок, що установку «Бук» було завезено з території Росії і після пуску знову повернуто в РФ.


На самому початку звіту слідчі повністю відкинули «російські» версії про атаку літака з повітря або з території, підконтрольної Україні. Представники МСГ зауважили, що висновки групи також підкріплюються записами телефонних розмов російських військових та наданими американською розвідкою матеріалами.


Представник прокуратури Нідерландів наголосив на цілковитій достовірності озвучених фактів, розповівши, яку масштабну роботу довелося зробити слідчим, щоб установити істину. Зокрема, було вивчено 1000 контейнерів із доказами, переглянуто мільйони відео- та фотоматеріалів, прослухано кілька тисяч розмов, допитано понад 200 свідків. Над справою працювали і продовжують роботу майже 2 тисячі слідчих із різних країн, щоб «надати докази найвищих стандартів і притягнути винних до суду». В прокуратурі Нідерландів не сумніваються, що відповіді на два головні запитання, а саме: чим збили літак і звідки було здійснено запуск? — вже є. Поки що не вдалося встановити безпосередніх виконавців запуску. Але є сподівання, що і їх буде знайдено. За будь-яких обставин останнє слово залишається за судом.


Результати міжнародного розслідування спочатку повідомили родичам загиблих (унаслідок катастрофи загинуло 298 осіб). Потім експерти провели брифінг, під час якого оприлюднили аудіо- і відеозаписи, правдивість яких не підлягає сумнівам і які підтверджують висновки групи.


Ще до оприлюднення офіційних підсумків російські ЗМІ з посиланням на джерела в уряді повідомили, що Росія не визнає результатів розслідування, якщо вони не збігатимуться з версією Москви.