Економічна співпраця, інвестування, приватизація, угода про вільну торгівлю — про це та інше домовилися президенти України та Ізраїлю Петро Порошенко і Рувен Рівлін під час зустрічі в Києві. Також співрозмовники приділили особливу увагу обговоренню безпекових викликів, що постали перед нашою країною у зв’язку з агресією РФ.

«Ми підтвердили спільність наших позицій в частині підтримки Ізраїлем суверенітету територіальної цілісності та незалежності України та необхідності повного виконання Мінських домовленостей», — цитує П. Порошенка його прес-служба.
Президенти погодилися щодо необхідності якнайшвидшого проведення чергового засідання Спільної українсько-ізраїльської Комісії з питань торгівлі та економічного співробітництва. «Очікую, що наші делегації досягнуть прогресу з питань подальшої лібералізації авіасполучення між нашими країнами — маємо прибрати будь-які перешкоди для ізраїльських і українських компаній. Ми домовилися про практичне започаткування співпраці в науково-технологічній галузі, розвитку туризму, співпраці в аграрній сфері», — зауважив глава Української держави.
П. Порошенко повідомив, що запропонував ізраїльським партнерам, інвесторам взяти участь у масштабній приватизації, яка відбуватиметьсь в Україні в 2016—2017 роках. «Ми почули високу зацікавленість у цьому напрямку», — додав він.
Зазначимо, що ізраїльський лідер прибув у понеділок до України з державним візитом, приуроченим до 75-ї річниці трагедії Бабиного Яру. Проте вчора йому довелося перервати поїздку і повернутися на батьківщину через смерть екс-президента держави Шимона Переса.

Довідка

Шимона Переса називають миротворцем в ізраїльській політиці. Найвищу державну посаду він обіймав два терміни, двічі був прем’єр-міністром, очолював різні державні відомства. Він був нагороджений Нобелівською премією миру — за внесок у мирні переговори в Осло, які започаткували процес передачі повноважень цивільній владі Палестинської автономії. Ветеран ізраїльської політики помер на 94-му році життя. Його стан різко погіршився цього тижня — після перенесеного раніше, в цьому місяці, інсульту.