Днями в урядовому кварталі польської столиці розгорталися події із серії зухвалого детективно-розвідницького жанру. Учасники — російські громадяни, котрі з автомобіля з російськими реєстраційними номерними знаками, запаркованого неподалік резиденції польського президента, «бавилися» БПЛА (безпілотним літальним апаратом»), або популярно — дроном, який робив фотографії над Бельведером (резиденція глави держави), будівлями уряду та міністерства оборони.

БПЛА-»порушника» помітив один із співробітників Бюро охорони уряду (БОУ). Охоронець будинку Ради міністрів повідомив про це своєму керівнику, а той відправив оперативну групу. Та знайшла позашляховик «Porsche Cayenne», з якого був керований дрон. «Оператор» БПЛА і водій пред’явили російські паспорти. Порушників повітряного простору над урядовим кварталом затримали й попросили «про негайне та безпечне приземлення БПЛА». 
Тепер у Польщі на різних рівнях жваво обговорюється питання: хто вони такі — жартівники, шпигуни чи провокатори? Не менш активно поляки обговорюють і те, чи належним чином захищені їхні урядові об’єкти, якщо БПЛА зміг так спокійно над ними з’явитися, а також над тим, чи за такої процедури виявлення і затримання, яку представили в прес-службі БОУ, «силовики» встигли би зупинити зловмисників, які б запустили дрона з метою вчинення терористичної атаки. Експерти ставлять питання: чому співробітники БОУ не діяли згідно з «антитерористичним законом», який дає їм (як і представникам низки інших силових структур) право знищувати такі літальні апарати, блокувати їх політ або переймати контроль над ними.
Слідчі Агентства внутрішньої безпеки тепер встановлюють, яка саме була мета росіян, а також — які матеріали «збирав» їхній БПЛА. Деталі поки що залишаються таємницею спецслужб. На думку експертів, росіянам буде пред’явлено звинувачення в порушенні льотного законодавства Польщі, яке передбачає до 5 років позбавлення волі за польоти повітряними апаратами, в тому числі БПЛА, в зонах, де польоти заборонені або обмежені.

Варшава.