У Республіці Сербській (РС) не стихає ейфорія після референдуму про святкування Дня незалежності, проведеного всупереч забороні Конституційного суду Боснії і Герцеговини (БіГ), до складу якої вона входить. А ось у світі, очевидно, тільки зараз зрозуміли, яку загрозу становить це незаконне опитування для спокою і рівноваги в Європі, проведене з благословення головного агресора XXІ століття і кремлівського диктатора Путіна.

Австрійське видання Der Standard зазначає, що волевиявлення жителів республіки стало «тріумфом» для її президента Мілорада Додіка. «Від цього моменту варто очікувати жорсткіших зазіхань на боснійську державність. Референдум про незалежність, яким Додік загрожує уже протягом багатьох років, — лише справа часу», — попереджає видання.
На думку Der Standard, «атака» на боснійську державність «чудово вдалася» президентові Республіки Сербської. «Не можна, однак, вважати, що популіст хоче зруйнувати тільки Боснію і Герцеговину. Адже неспроста за три дні до референдуму він вирушив до Москви, щоб зустрітися там із президентом Росії Володимиром Путіним. У цьому випадку йдеться про масштабніші геополітичні плани російського режиму, оскільки Мілорад Додік — не єдиний васал путінських інтересів на Балканах. Схожі політичні постаті є у Македонії і Сербії. А головною метою Кремля є ослаблення впливу Заходу на Балканському півострові».
Доводиться констатувати, що із запізненням на цю подію на Балканах відреагували в Євросоюзі. Прес-секретар ЄС Мая Коциянчич тільки після голосування виступила з офіційною заявою, що для проведення референдуму в Республіці Сербській, яка є одним із двох регіонів Боснії і Герцеговини, не було законної підстави. Тому в ЄС вважають це опитування нелегітимним. Із Брюсселя пролунав заклик до всіх країн і їх керівників утриматися від дій, які ескалують напругу в Європі. Але дуже сумнівно, що його почують у Москві й Белграді, звідки заохочували Додіка до замаху на державний устрій Боснії і Герцеговини, закріплений міжнародним договором.
У самій БіГ від погроз і попереджень одразу перейшли до практичних дій. У Сараєво вже порушено кримінальну справу проти організаторів референдуму. Як повідомив генпрокурор БіГ Горан Саліхович, на допит до прокуратури будуть викликані чиновники, підозрювані в грубому порушенні Основного Закону БіГ. Повістку вже одержав і президент Республіки Сербської Мілорад Додік, але, як повідомляє видання Balkan Іnsіght, він заявив, що не почувається у безпеці для поїздки до Сараєва. «Я вже говорив, що з’явлюся на будь-який виклик до суду або прокуратури, але тільки не в Сараєво. У будь-якому іншому місці дам свідчення і зроблю заяву. Якщо мене хочуть заарештувати, то це їхня проблема, але я не хочу ризикувати своєю безпекою», — наголосив на прес-конференції в Баня Лука Мілорад Додік. Президент РС додав, що член Президії БіГ від боснійських мусульман Бакір Ізетбегович порівняв його з убитим лівійським лідером Муамаром Каддафі. А це не може не лякати.
З Конституційного суду БіГ повідомили, що на терміновому пленарному засіданні 30 вересня буде розглянуто питання про відмову владою Республіки Сербської виконувати його рішення від листопада 2015 року, в якому зазначено, що 9 січня не може бути святковим днем, оскільки не відповідає закону про державні свята. У листопаді 2015 року Конституційний суд дав владі Республіки Сербської шестимісячний строк для внесення змін до цього закону, але в Баня Лука проігнорували те рішення і підбурювані Москвою провели незаконний референдум.
22 вересня після вечірньої зустрічі в Кремлі з Путіним Мілорад Додік досить упевнено заявив, що Москва підтримала майбутнє голосування як «право народу». Американське видання The Amerіcan Іnterest зазначило, що президент Республіки Сербської моментально перевтілився з помірного, близького до Заходу політика на прихильника жорсткої лінії, що співає гімни Кремлю. На його погляд, балансування на межі конфлікту зміцнює його роль у порівнянні з надокучливими чиновниками з ЄС і США, які побоюються наслідків порушення Дейтонської угоди.