Пам’ять про трагедію Бабиного Яру та злочин Голокосту є невід’ємною складовою національної пам’яті Українського народу. На цьому наголошували учасники парламентських слухань «75-ті роковини трагедії Бабиного Яру: уроки історії та сучасність». Бабин Яр є спільним місцем пам’яті жертв нацизму — українців, євреїв, ромів та представників інших національностей. Тут також страчували військовополонених, душевнохворих, тих, хто чинив опір нацистському режиму, у тому числі й членів ОУН, мирних жителів різних політичних поглядів, віросповідань та національностей. Із вересня 1941-го до кінця вересня 1943 року це було місцем регулярних розстрілів та захоронень, які здійснювали органи окупаційної влади міста Києва. За різними оцінками, Бабин Яр став могилою для щонайменше 100 тисяч осіб, понад дві третини з яких були євреями. Учасники парламентських слухань підкреслили необхідність належного вшанування трагедії Бабиного Яру.

Україна вшановує жертв Бабиного Яру на найвищому державному рівні. Діє Національний історико-меморіальний заповідник «Бабин Яр», Україна стала першою державою на пострадянському просторі, яка включила історію Голокосту до державних шкільних програм із всесвітньої історії та історії України. Уроки Бабиного Яру, Голокосту та інших геноцидів, які відбувалися на території України, наголошували учасники слухань, повинні плекати в українському суспільстві атмосферу толерантності. Адже збереження історичної пам’яті є ознакою європейської демократичної держави.

У парламентських слуханнях також узяли участь Президент України Петро Порошенко і Президент Держави Ізраїль Реувен Рівлін із дружиною, представники різних релігійних конфесій, громадські діячі, науковці.

Наші народи знають ціну миру

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій звернувся до присутніх із заключним словом. Він наголосив, що у 75-ту річницю страшної трагедії масових розстрілів в Бабиному Ярі ми вшановуємо пам’ять усіх по-звірячому замордованих німецькими нацистами невинних жертв.

«Урочище на північному заході Києва у роки Другої світової війни стало братською могилою для сотень тисяч людей, — сказав А. Парубій. — Бабин Яр знає весь світ як один із найтрагічніших символів Голокосту. Ця страшна трагедія забрала життя десятків тисяч невинних людей: євреїв, українців, ромів. Я хочу наголосити, у Бабиному Ярі була страчена видатна українська поетеса Олена Теліга. Нацисти розстріляли її разом із чоловіком — українським кобзарем з Кубані Михайлом Телігою».

Глава парламенту запевнив іноземних гостей що ми, українці, дуже глибоко відчуваємо і розуміємо біль єврейського народу. «Бо, як і єврейський народ, у ХХ столітті українці пережили страшний геноцид — Голодомор 1932—1933 років. Наші народи знають ціну миру і свободи, за яку доводиться проливати кров нашим кращим синам», — підкреслив А. Парубій.

«І сьогодні для України важкий час, бо на сході нашої держави в ці хвилини наші воїни зі зброєю в руках тримають фронт проти новітнього нацизму, — додав він. — Бо це сьогодні в окупованому Росією Криму цим нацизмом здійснюється переслідування за національною ознакою, кидають у тюрми, піддають тортурам і катуванням наших братів — кримських татар. Наші народи знають ціну свободи... Біль закатованих вчить нас цінувати, берегти і захищати свою свободу».

У багатьох тисяч євреїв, розстріляних, замучених, спалених і похованих заживо в Яру Смерті, у Бабиному Яру, немає імен, — відзначив Президент Держави Ізраїль Реувен Рівлін. «Два злочини було скоєно в цьому жахливому Яру: перше — вбивство і знищення, а друге — злочин приховування і знищення пам’яті, — сказав він. — І друге не менш завзяте, ніж перше, таке ж методичне і послідовне, таке ж ґрунтовне, як і саме масове вбивство». Політик розповів, що батьки його дружини — вихідці з України, і багато його родичів проживали в Україні в часи Другої світової війни та були знищені.

Р. Рівлін навів вражаючі історичні факти: за його словами, починаючи з липня 1943 року, солдати СС отримали наказ знищити всі докази вбивства в розстрільних ямах. До того часу число вбитих у Бабиному Яру вже перевищило 150 тисяч. Наказ, відданий одному з підрозділів, №11005 був чітким — знищити всі сліди. Спочатку трупи було зібрано до купи для спалення, потім кістки було знищено, а попіл просіяно, щоб знайти срібло та золото. Робота із приховування слідів була настільки ефективна, що жорстоке масове вбивство було майже стерто зі сторінок історії.

Президент Ізраїлю закликав берегти пам’ять про трагедію Бабиного Яру і поглиблювати україно-ізраїльські міждержавні відносини.

Бабин Яр — трагедія всього людства

Глава «Конгресу ромів України» Петро Григоріченко розпочав свій виступ із цитати з виступу академіка Івана Дзюби ще 1966 року: «Є речі, є трагедії, перед безмірністю яких будь-яке слово безсиле і про яких більше скаже мовчання, велике мовчання тисяч людей». І звернувся до євреїв і поляків, угорців і вірмен, азербайджанців і татар, представників усіх народів, що складають українську націю: «Бабин Яр — це трагедія всього людства, і тому роми не мають права забувати про неї так само, як і євреї, українці та представники інших народів, попіл яких лежить у Бабиному Яру та стукає до наших сердець. Бабин Яр — це наша загальна трагедія, трагедія перш за все єврейського, ромського народу».

Академік Іван Дзюба був запрошений на слухання як учасник протестного мітингу, який відбувся 50 років тому — 29 вересня 1966 року в 25-ту річницю трагедії Бабиного Яру. У своєму виступі він наголосив, що євреїв і ромів розстрілювали не тому, що вони радянські люди, а саме за їх національною ознакою. Однак це все завуальовувалось, належного пошанування не було: на місці Бабиного Яру навіть хотіли побудувати розважальний парк. І те, що трагедія Бабиного Яру була оповита фальшем, — викликало протест у людей. І туди щороку сходилися люди. Іван Дзюба пригадав атмосферу того мітингу: «Це потрясаюче враження було. Над усім цим простором стояла якась трагічна зболена безмовність».

Потрібна історична правда про Голокост

Голова Комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець поінформувала про діяльність заснованого нею приватного музею в Радомишлі на Житомирщині «Душа України», котрий відзначає своє п’ятиріччя. За статистичними даними, у Радомишлі та на його околицях було знищено до десяти тисяч євреїв, серед яких тисяча — діти. Було чимало українців, які, рятуючи євреїв, віддавали і своє життя. Історико-культурний комплекс «Замок-музей Радомишль» вийшов із ініціативою створити перший в Україні меморіал — пам’ятний знак солідарності українців і євреїв, які загинули в часи Другої світової війни.

Владика Борис Гудзяк пояснив, як християни мають сприймати трегедію Бабиного Яру та інших військових злочинів. «Бабин Яр — це трагедія всього людства. Бо в ньому була потоптана людська гідність і перекреслена найвища цінність — людське життя, — сказав він. — Бабин Яр — це лише вершина айсберга трагедії, що йшли одна за одною від 1932-го по 1947 рік: Голодомор, Голокост, знищення військовополонених солдатів Радянської армії, Волинська трагедія, депортація кримських татар, операція «Вісла», та всі звірства перед, під час і після Другої світової війни. Це непростий парадокс нашої віри і парадокс радикального прикладу нашого Спасителя, який закликав своїх учнів любити ворогів і прощати тим, хто скривдив нас. Це не та стратегія, що гарантує миттєву перемогу, але в цьому водночас прекрасному і порочному світі — це стратегія, що може вести до правди, примирення і взаємної любові. Примирення не зі злом, а в добрі, пошані та любові між братами і сестрами, які створені на образ і подобу Божу».

Народний депутат України, академік Володимир Литвин розповів, як у 2012 році його батьків відшукав громадянин США Анатолій Кесельман. У роки війни родина його матері, в якій було восьмеро дітей, переховувала його сім’ю. «А скільки було таких відомих і досі невідомих праведників миру, які виявляли кращі зразки людяності, — зазначив В. Литвин. — Уявімо, наскільки стало менше жертв катастрофи завдячуючи цим людям. І наскільки більше виявилося їх, цих жертв, через тих, хто складав списки євреїв, видавав їх нацистам і прислуговував кривавим злодіянням». Промовець наголосив на тому, що потрібна історична правда про Голокост, але не під політичний момент.

«Очі не бачать — серце не болить»

Лідер Громадського прогресивного іудаїзму України Алекс Духовний розповів, що цю фразу весь час повторювала його мати, але він дитиною не міг її збагнути. Його матір підлітком вели на розстріл, розстріляли всю родину, але вона із сестрою врятувалися. Їх врятувала українська родина, яка нині визнана «праведниками світу». «Але ми продовжуємо вчитися, і очі бачать, і серце болить, — зазначив А. Духовний. — Найкращим монументом євреям і ромам, українцям і росіянам, всім тим, хто загинув в ярах України і в лісах України, а таких місць понад тисяча, є наше життя, є наша сьогоднішня Україна. І від нас з вами залежить, якою вона буде, куди ми йдемо. Ми з вами повинні навчитися жити вільними»

«Бабин Яр — це багатогранне суспільне явище, але передусім воно асоціюється з масовими вбивствами людей за етнічною ознакою», — зауважив Олександр Фельдман, голова підкомітету з питань громадянства, міграційної політики та етнічних груп України Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин. «Що об’єднує тих, хто загинув у Бабиному Яру? Всі вони не відповідали стандартам, розробленим хазяями життя. На той час такими себе вважали Націонал-соціалістична партія Німеччини та особисто її вождь. Чим закінчуються спроби привласнити собі право розпоряджатися долями цілих народів — добре відомо. І їх головний урок — Бабиного Яру — це урок на всі часи».

Головний рабин Києва і України Всеукраїнського конгресу іудейських релігійних громад Асман Моше-Реувен висловив подяку всім праведникам, хто допомагав вижити євреям в часи Другої світової війни. Він розповів, що декілька років тому іудейська громада висадила дерево в честь великого праведника митрополита Андрея Шептицького. І подякував народним депутатам України за те, що цього року єврейській громаді було передано свитки Тори, що були конфісковані спочатку нацистським режимом, а потім і радянською владою.

Народний депутат України Борислав Береза поділився історією своєї родини. Одна з його бабусь була вивезена в евакуацію із Києва до Казахстану. Її брат пішов воювати, дійшов до Берліна, потім повернувся до Києва, а їхня сестра залишилась у Києві, сподіваючись, що нічого страшного не станеться. Але практично всі з цієї гілки родини залишилися лежати в Бабиному Яру, вижив лише один родич, якого його мати прикрила своїм тілом. «В Україні вже відбулися кардинальні зміни, ми всі змінилися, — сказав депутат. — Так, на Майдані були росіяни, українці, євреї, поляки, білоруси, вірмени, азербайджанці, греки — були всі національності, які живуть в Україні. Але «плавильний котел» Майдану перетворив нас в одну політичну націю. І саме тому, коли мене питають: «Хто ви за національністю» — я відповідаю: «Я — українець. Я — український єврей».

Генеральний директор Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр» Борис Глазунов розповів про заходи, які здійснено до 75-х роковин трагедії. Нарешті дочекалися реставрації пам’ятники, збудовані ще за радянських часів, зокрема монумент,  збудований в 1976 році, що перебував в аварійному стані. Реставрована «Менора». Повернулася з мандрів по Україні «Ромська кибітка», яка мандрувала 16 років. На місці дерев’яного обпаленого хреста, який був встановлений у пам’ять про розстріляних українську поетесу Олену Телігу та її соратників—членів ОУН, нині стоїть кам’яний хрест. У Бабиному Яру створено три алеї — Дорога скорботи, Алея мучеників, куди перенесено пам’ятник розстріляним дітям в Бабиному Яру. Місця розстрілів виділені червоною гранітною шашкою, і там встановлено камені з відповідними написами. Завершується створення Алеї праведників. До державної власності повернулося приміщення контори колишнього єврейського кладовища по вулиці Мельникова. Нинішнього року заповідник отримав своє приміщення, хоча це лише декілька кімнат.

Кожному слову та оцінці — свої час і місце

На жаль, у виступі Президента Держави Ізраїль Реувена Рівліна пролунало декілька фраз, які збурили й обурили українську спільноту. «У Бабиному Яру не тільки загинули від рук нацистів десятки тисяч людей — євреї, українці, цигани та представники інших народів. Вони були знищені німцями та їх українськими прибічниками», — сказав він. І така фраза: «Багато пособників злочинів були українцями і серед них особливо виділялися бійці ОУН, які знущалися над євреями, вбивали їх та у багатьох випадках видавали німцям».

«Під час виступу в українському парламенті президент Ізраілю Реувен Рівлін дозволив собі, на мою думку, певні некоректні і недипломатичні оцінки певних сторінок трагічної української історії, зокрема, ОУН, — написала на своїй сторінці у Фейсбуці Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко. — Я рада, що всі виступаючі від української сторони проявили мудрість, повагу до пам’яті жертв і високу політичну культуру. Ми не замовчуємо ані героїчних, ані драматичних і чорних сторінок нашоі історії, але кожному слову, кожній оцінці — свій час і своє місце». На її думку, певні висловлювання високого гостя «були недоречними в дні жалоби в парламенті країни, що сьогодні важко бореться за свою незалежність». «Ми очікували від високого гостя в стінах українського парламенту також і слів на підтримку територіальноі цілісності Украіни, — додала І. Геращенко. — Цих слів, переконана, чекали й українські євреї, що сьогодні також на фронті, в аеророзвідці, в українській армії відстоюють незалежну Україну. Шкода, що деякі керівники сучасних країн й досі користуються штампами радянської пропаганди часів замовчування трагедії Бабиного Яру... І це ще більше свідчить про те, як нам потрібно активізувати всі наші зусилля, аби світ знав більше правди про українську історію, в тому числі і про Бабин Яр, тему якого замовчували «совєти», але голосно підняли саме українські патріоти. Водночас Ірина Геращенко висловила щире співчуття єврейському народові і Державі Ізраїль у зв’язку зі смертю їх лідера — екс-президента Шимона Переса.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко висловив обурення тим фактом, що під час парламентських слухань, присвячених трагедії Бабиного Яру, президент Ізраїлю з трибуни українського парламенту заявив, що серед пособників нацистських злочинів було багато українців. «Виступ Рівліна принижує українців, і тому я закликаю президента Ізраїлю вибачитись перед нашою державою і нашим народом. А Кнесет Ізраїлю — нарешті визнати Голодомор геноцидом українського народу, як Верховна Рада визнала геноцидом євреїв Голокост ще у 2008 році», — наголосив О. Ляшко.

 

 

Головний Рабин Києва і України Всеукраїнського конгресу іудейських релігійних громад Асман Моше-Реувен під час парламентських слухань.

 

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, Президент України Петро Порошенко і Президент Держави Ізраїль Реувен Рівлін.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.