Сьогодні, 30 вересня, у день Віри, Надії, Любові та матері їх Софії, в старовинній Умані розпочалися святкові заходи, приурочені до знаменної дати, 400-ліття першої писемної згадки про місто. У програмі триденного ювілейного дійства — літургії у храмах, святкова хода, хореографічний фестиваль, виступи зірок естради, лазерне шоу, міжнародний фестиваль повітряних куль... Про те, як готувалася до історичної віхи і чим живе нині «добра, ласкава Умань», розмова нашого кореспондента з міським головою Олександром ЦЕБРІЄМ (на знімку).

— Олександре Володимировичу, ювілей міста — чудова нагода оглянутися у минуле, проаналізувати сьогодення і накреслити майбутнє. З якими думками, почуттями зустрічаєте день народження Умані?
— З великою радістю, з душевним піднесенням та гордістю. Я і мої земляки пишаються тим, що рідне місто має своє виразне історичне обличчя, романтику неповторної «Софіївки», в яку закохані всі — від малечі до сивочолих ветеранів. Створений більш як двісті років тому унікальний дендропарк визначив подальший розвиток Умані як української столиці садово-паркового мистецтва. Завдяки «Софіївці» у позаминулому столітті тут народився один із найстаріших в Україні вищих навчальних закладів садівництва, згодом — педагогічний університет, музичне училище... Сьогодні Умань — місто молодості. Тут мешкає і навчається майже 18 тисяч студентів. Це двадцять відсотків від усього населення міста. Поєднання юності з історичними традиціями — чудова прикмета Умані. Студенти наших двох університетів бачать із вікон своїх аудиторій стару Умань і «Софіївку», у вільний час знайомляться з іншими визначними історико-архітектурними, природничими пам’ятками. Усього у місті налічується понад 150 об’єктів культурної спадщини. Це двадцять відсотків пам’яток, розташованих на теренах Черкаської області.    
— Ще одна особливість Умані — вигідне географічне розташування. З Умані йдуть шляхи на Київ і Черкаси, Вінницю і Кропивницький, Білу Церкву і Одесу, Кишинів і Варшаву... Один із старожителів міста якось пожартував, що всі дороги ведуть до Риму, однак вони неодмінно пролягають через Умань. Тому, зважаючи на територіальні переваги, багату духовно-матеріальну скарбницю, одним із головних пріоритетів поступу міста є розвиток туристичної галузі, міської інфраструктури, екології довкілля. Нині ми працюємо над загальноміською програмою розвитку туризму.
— Умань приймає значну кількість зарубіжних туристів. Цьому, очевидно, сприяють міжнародні зв’язки з містами-побратимами?
— Безперечно. Наше місто багато років підтримує побратимські відносини з дев’ятьма закордонними містами. Майже щороку делегації «народної дипломатії» з Польщі, Литви, США, Франції, Великобританії, Ізраїлю відвідують Умань. Не раз з культурно-освітніми місіями побували у містах-побратимах й наші мистецькі, педагогічні, спортивні делегації. Наші партнери брали також на оздоровлення і відпочинок соціально вразливих дітей шкільного віку. Ми працюємо нині над новими угодами про поріднення з містами з Німеччини, Італії, Грузії, Румунії, Болгарії. Крім гуманітарного партнерства, пропонуємо нашим друзям широкий спектр інвестиційних проектів.
— Яких саме?
— Зокрема, участь у музеєфікації історико-архітектурних пам’яток, у будівництві нових готелів, мотелів, хостелів, у запровадженні енергозберігаючих технологій, у впорядкуванні інфраструктури міста тощо. Зараз, до речі, ми розглядаємо декілька проектів оновлення площі Соборності. За одним із задумів центральний майдан міста буде пішохідною зоною, а не транспортною розв’язкою і не стоянкою для машин, як зараз. Тут буде багато квітів, затишних куточків відпочинку. Ще один об’єкт реконструкції — парк імені Тараса Шевченка. Молоді декоративні дерева, граніт в оздобленні, оригінальні ліхтарі — це тільки початок перетворення центру міста за кращими європейськими зразками. Наступний крок — будівництво плавучого фонтана на Осташівці. Думаю, водограй буде таким же гарним, як знаменитий вінницький фонтан «Рошен». Цей проект грандіозний і дорогий, ми за нього взялися спільно з народним депутатом України Антоном Яценком. Масштабне будівництво — знакова подія для міста, яка дасть новий поштовх розвитку економіки туризму, залучить малий і середній бізнес, розширить географію туристичних потоків. Крім розширення туристичної та загальноміської інфраструктури, велику увагу приділяємо соціальному спектру життєдіяльності міста. Незабаром плануємо розпочати будівництво триповерхового пансіонату для ветеранів «Затишний дім» на сто ліжко-місць. За сприяння інвесторів введемо в експлуатацію оздоровчо-реабілітаційний заклад «Центр гармонійного розвитку». У місті діє потужна мережа реабілітаційних закладів, які надають соціальні послуги дітям, молоді, інвалідам, пенсіонерам та іншим малозахищеним категоріям населення. Вперше за роки незалежності з міського бюджету придбано три нові квартири дітям-сиротам.
— В Умані, як і в більшості українських міст, є проблеми з якістю медичного обслуговування. Що у цій сфері зроблено?
— Ми постійно працюємо над покращенням медичного обслуговування та зміцненням матеріально-технічної бази. Урядом розпочата реформа медичної галузі із зміною порядку фінансування. Держава буде спрямовувати кошти на оплату праці та медикаменти, а утримання установ передбачається покласти на місцеві бюджети. Це немалі кошти. У зв’язку з цим у нинішньому році ми розмежували первинний і вторинний рівень медичних послуг. З 1 червня в місті вже діє комунальний заклад «Уманський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» на базі Уманської поліклініки. Нещодавно закінчено ремонт клініко-діагностичної лабораторії дитячої міської лікарні на суму понад мільйон гривень. Також для роботи лабораторії закуплено необхідне медичне обладнання на суму 400 тисяч гривень.
— Ще одне болюче питання наших міст — екологія...
— Ми наполегливо працюємо над тим, щоб наше квітуче місто було чепурним і комфортним. Завжди наголошуємо на тому, що відповідальність за чисті вулиці, парки, подвір’я повинна виховуватися у кожній родині, у школі і дитсадку. Переконаний — вагому частку у формування екосвідомості громадян можуть також внести засоби масової інформації. А тепер щодо найактуальнішого — проблеми сміттєзвалищ. Щоб її розв’язати, необхідно впроваджувати програму щодо вторинного використання відходів. В Умані цей процес уже розпочався. По місту розміщено більш як 50 контейнерів для збору вторинної сировини, в які жителі складають будь-яку пластикову тару, скло, бляшанки. Були закуплені преси, на яких сировина сортується на різні фракції, ущільнюється і відправляється на вторинну переробку. Це лише перші кроки у напрямку роздільного збирання і сортування сміття. Навесні плануємо розпочати таку саму роботу у приватному секторі. Загалом програма розрахована на 10 років, однак це вже сьогодні дозволяє зменшити обсяг відходів, які складують на полігоні твердих побутових відходів поблизу Умані. Паралельно завершуються роботи з монтування сортувальної лінії, що є першим етапом у будівництві сміттєпереробного заводу за найкращими європейськими стандартами.
— Повернемося до туризму. Незабаром Умань прийматиме тисячі паломників-хасидів з усього світу. Які нові заходи безпеки з’явилися у місті, аби перебування прочан було зручним і спокійним?
— Першим кроком для забезпечення спокою уманчан та гостей на вулицях міста у вечірній час було відновлення стабільного освітлення. У рамках програми «Безпечне місто» встановлено також 20 відеокамер переважно в центральній частині Умані. Відеокамери виведені на пульт чергової частини поліції, і правоохоронці в режимі он-лайн можуть спостерігати за тим, що відбувається в місті, і оперативно реагувати в разі потреби. Окрім того, частина камер під’єднана до мережі Інтернет, є можливість переглянути відео з них в реальному часі. Цю роботу будемо продовжувати. Маємо намір встановити ще 80 відеокамер. Також плануємо на цей рік підсвічення пішохідних переходів і встановлення біля них відеокамер. На місцях з підвищеною вірогідністю виникнення дорожньо-транспортних пригод нанесено розмітку червоно-білого кольору, щоб водії помічали пішохідні переходи здалеку. Аби комплекс заходів з безпеки містян та туристів був скоординованим — постійно підтримуємо зв’язок з правоохоронцями, рятувальниками, пожежниками, громадськістю. Тому з певністю можу сказати, що, як завжди, місто справиться з напливом зарубіжних туристів. Недарма мої земляки обрали собі за девіз гостинний і оптимістичний слоган: «Умань — місто, де тебе чекають!»
— Олександре Володимировичу, завтра і післязавтра тисячі уманчан та гостей міста візьмуть участь у грандіозному святі. Ви хвилюєтеся?
— Звичайно. Без емоцій свята не буває. Піднесене хвилювання відчуває і вся моя команда, котра упродовж тривалого часу невтомно і наполегливо готувала креативне і колоритне дійство. Варто сказати, що «репетицію» ми провели ще минулої неділі, коли вперше в історії Умані провели Дні європейської спадщини. Цим заходом ще раз підтвердили, що наша красуня-Умань — європейське місто, яке вміє берегти і популяризувати історико-культурну, музичну, пісенну спадщину. Місто, де вміють із вогником працювати і змістовно, життєрадісно відпочивати. Впевнений — саме такі почуття: радості, гордості за рідну Умань, молодечий запал і оптимізм пануватимуть на нашому ювілейному святі.
— «Голос України» сердечно вітає Вас з видатною історичною датою і бажає миру і процвітання місту і уманчанам!
— Щиро дякую.

Розмову провела Ліна ЛЕБЕДЕНКО-ТИТАРЕНКО.

Черкаська область.

Факт

У 2015 році Умань стала учасником Програми розвитку ООН, у рамках якої було профінансовано встановлення трьох біокотелень у школах №9, №12 та у дитячому дошкільному закладі №21. Економія міського бюджету на цих трьох об’єктах становить у опалювальний сезон понад 600 тис. грн.

Із історії

Перша документальна писемна згадка про Умань датована 1616 роком. Після Визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького (1648-1654 рр.) місто мало 14 козацьких сотень, які входили до Уманського полку. У 1760 році Умані надано Магдебурзьке право. У 1768-му місто стало центром селянського повстання під проводом Максима Залізняка та Івана Гонти. З 1797 року Умань — повітове місто Київської губернії. У 1802-му на мальовничих околицях Умані виростає «Софіївка», шедевр садово-паркового мистецтва світового значення.

 

 

Біля пам’ятника Тарасу Шевченку в Умані.

Фото надане прес-службою міського голови Умані.