Місія ОБСЄ не припиняє моніторингу ситуації на Донбасі, однак обмежена в пересуванні з міркувань особистої безпеки «через наявність мін», ідеться у повідомленні її прес-служби. Зокрема, в Луганській області міжнародні спостерігачі стежать за процесом розведення сил і засобів, прописаним у рамковій угоді Тристоронньої контактної групи, поблизу населених пунктів Станиця Луганська й Золоте. У підконтрольному уряду Золотому члени патруля місії зафіксували військовослужбовців ЗСУ, які проводять роботи з розмінування на цій ділянці. А безпілотники, які використовує ОБСЄ для верифікації, помітили рух на дорозі в напрямку підконтрольного «ЛНР» Первомайська. Тут спостерігачі бачили кран, за допомогою якого забирали бетонні загородження, які перекривали трасу. Дістатися від Первомайська до Золотого патруль місії не зміг через наявність там протитанкових і протипіхотних мін.


А тим часом мешканці Станиці Луганської налякані чутками про те, що внаслідок розведення сил у зоні АТО українські силовики вийдуть із селища і воно може опинитися під загрозою встановлення контролю з боку «ЛНР». Коментуючи цей факт, голова Луганської ОДА Юрій Гарбуз каже про те, що голови Луганської та Донецької обласних державних адміністрацій мають брати участь у мінських переговорах, оскільки знають ситуацію зсередини і прямо пов’язані з господарською діяльністю, а не з «високою політичною кулісою». Нагадаємо, очільник Луганщини раніше висловив побоювання, що розведення сил може призвести до втрати Станиці Луганської.


Своєю чергою, представник України з питань безпеки в Тристоронній контактній групі Євген Марчук вважає, що підстав для таких побоювань немає. Мовляв, у рамковій угоді чітко прописано умови розведення сил і засобів, а також дії у разі їх невиконання. При цьому він зізнався, що «жодного телячого чи піонерського оптимізму ні у кого з українських переговорників немає, що все відбудеться так, як заплановано. Недовіра сторін зашкалює».

Луганська область.

До слова

За минулу добу (дані на 29.09) російсько-окупаційні війська 25 разів відкривали вогонь по позиціях українських захисників, використовуючи гранатомети, кулемети і БМП, повідомляє штаб АТО. Зокрема, двічі — поблизу Станиці Луганської, де згідно з підписаною у Мінську рамковою угодою заплановано відведення військ. Нагадаємо, що це можливо у разі повного припинення вогню протягом сімох діб.


Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука вчора повідомив в інтерв’ю Espreso.TV, що 28 вересня була спроба прориву ДРГ терористів на підконтрольну Україні територію — у районі Станиці Луганської. Він висловив припущення: «Можливо, Станицю буде виключено з переліку (трьох ділянок розведення сил) або перенесено строки».


«По-перше, у Мінських угодах ідеться про те, що в зонах розведення будуть відсутні населені пункти, електростанції. По-друге, йдеться про Збройні Сили України, але не про прикордонників і підрозділи Міністерства внутрішніх справ», — сказав Георгій Тука. Заступник міністра профільного відомства назвав реакцію місцевих мешканців Станиці Луганської щодо можливого розведення військ надто емоційною.
Він наголосив, що абсолютно не довіряє протилежній стороні в питанні виконання угоди: «Але іншого шляху, крім переговорів, просто немає».