Російська Федерація несе відповідальність за катастрофу МН17, оскільки немає приватних «Буків», — так на сторінці у Твіттер прокоментувала висновки Міжнародної слідчої групи депутат
Європарламенту Ребекка Хармс.


Як повідомляв «Голос України», слідчі дійшли висновку, що малайзійський «Боїнг-777» було збито ЗРК «Бук» із території, підконтрольної проросійським сепаратистам. Установку ввезли з території Росії і після запуску повернули назад.


Речник МЗС ФРН Мартін Шеффер назвав результати розслідування «достовірними, а саме розслідування — ретельним та серйозним», повідомляє DW. Водночас в МЗС Німеччини наголошують, що хоч розслідування ще не завершилось, однак вдалося наблизитися до встановлення осіб, винних у трагедії.

 

Схвалив оприлюднені результати роботи МСГ генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. «Доповідь проливає світло на причини та обставини збиття МН17», — зауважив він, наголосивши, що «справедливість має восторжествувати». «Важливо й у подальшому забезпечити слідчим можливість проводити розслідування самостійно і ретельно», — йдеться в офіційній заяві генсека.

«Проміжні висновки Групи підтверджують заяву, зроблену державним секретарем Керрі в наступні дні після трагедії, що МН17 був збитий ракетою класу земля-повітря зенітно-ракетного комплексу «Бук», запущеною з території у східній Україні, підконтрольній проросійським бойовикам», — зазначається у заяві офіційного представника Держдепу США Джона Кірбі. «Хоча ніщо не зможе пом’якшити сум тих, хто втратив своїх близьких у той трагічний день, це оприлюднення інформації є ще одним кроком до встановлення правосуддя стосовно осіб, відповідальних за вчинення цього жахливого нападу», — сказав Кірбі.

«Трагедія рейсу МН17, під час якої трохи більш як два роки тому загинуло так багато людей, залишається постійним джерелом горя й суму для Європейського Союзу», — йдеться в офіційній заяві високого представника ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріки Могеріні. Проте проміжні результати незалежного розслідування свідчать, що досягнуто значного прогресу. Федеріка Могеріні закликала міжнародну спільноту підтримати роботу МСГ, щоб винні в збитті МН17 постали перед судом.

На сайті МЗС Австралії вміщено заяву глави відомства Джулі Бішоп, яка наголосила: всі країни, які входять до слідчої групи, — Австралія, Нідерланди, Малайзія, Україна та Бельгія — єдині в рішучості, щоб забезпечити притягнення до відповідальності осіб, винних у збитті «Боїнга».

Натомість міністерство оборони РФ заявило, що російські ЗРК ніколи не перетинали російсько-український кордон. А в російському МЗС назвали проміжні висновки МСГ «упередженими та політично мотивованими».