У питаннях: «Як збили «Боїнг-777» і з якої території?» поставлено крапку. Так вважає Президент України Петро Порошенко. «Падіння літака було спричинене вибухом бойової частини, встановленої на ракеті, випущеної російським зенітно-ракетним комплексом «Бук». Доведено, що «Бук»-убивця потрапив на нашу територію з території Російської Федерації. Після злочину, коли терористи намагалися сховати свої сліди, цей «Бук» був терміново вивезений за українсько-російський кордон», — заявив глава держави на засіданні РНБО, присвяченому оборонному бюджету.

Президент нагадав, що за ініціативою України був внесений проект рішення Ради Безпеки ООН про створення міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності вбивць пасажирів рейсу МН-17 і організаторів терористичної атаки. Це питання було поставлено на голосування і підтримано всіма членами ООН, проте заблоковано Росією. При цьому Президент наголосив, що Росії не вдалося заручитися підтримкою жодної країни, щоб приховати злочин. «Росія дуже сподівалася, що не буде наодинці, що хтось її підтримає, щоб підтримати цей злочин. Не вдалося і довелося засвітитися — тоді Росія скористалася правом вето щодо створення міжнародного трибуналу. Юридичною мовою це означає явку з повинною», — сказав Петро Порошенко.

«Як говорить народна мудрість: «Правда, як сонце — її долонею не прикриєш». За цей злочин, як і за інші страшні злочини, наступить відповідальність», — сказав Петро Порошенко.

При цьому він висловив сподівання, що будуть названі й прізвища тих, хто скоїв цей злочин, і тих, хто віддавав наказ. «Наголошую, що, на мою думку, найбільш ефективним було б створення під егідою РБ ООН механізму притягнення до відповідальності винних у цій катастрофі», — цитує Петра Порошенка прес-служба Президента.